Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) daha önce 20 bin ton olarak satışa çıkardığı kabuklu fındık miktarını gelen talepler üzerine 22 bin tona çıkardı.

FİYATLAR 20 TL'NİN ÜZERİNDE

TMO'dan yapılan açıklamada 2019 Ağustos ayında üreticilerden kabuklu fındık alımına başlandığı hatırlatılarak, "Piyasa fiyatları 14 – 14,5 TL/kg civarında oluşmuşken TMO, 16,5 – 17 TL/kg fiyat açıklayarak piyasa fiyatlarının üreticiler lehine yükselmesini sağlamıştır. TMO’nun yaptığı başarılı regülasyonla fındık fiyatları Şubat Ayı’na gelindiğinde 20 TL/kg üzerine çıkmıştır" denildi.

ÜRETİCİ VE İHRACATÇI KAZANDI

TMO'nun uyguladığı politikalar sayesinde üreticinin  1,5 milyar TL ilave gelir, dış ticarette de 300 milyon dolar fazladan ihracat geliri kazandığına işaret edilen açıklamada, "Kurumumuz, faaliyet alanında olan ürünlerin piyasalarını yakından izlemekte olup gelinen noktada üreticimizin elinde fındık stokunun kalmadığı, piyasalara arzın yavaşladığı gözlenmiş, fındık ihracatımızın kesintiye uğramaması ve stoklarımızda bulunan kabuklu fındıkların değerlendirilmesi amacıyla Mart ayı için 20 bin ton kabuklu fındığı satışa açmıştır" duyurusu yapıldı.

22 BİN TONA ÇIKARILDI

Satışa açılan stoklara 50’nin üzerinde firmadan yaklaşık 80 bin ton talep geldiğinin de belirtildiği açıklamada, "Gelen talepler neticesinde daha fazla firmaya ürün verebilmek için satışa sunulan depolarımızın tasfiye durumu da değerlendirilerek satışa açılan ürün miktarı 22 bin tona çıkarılmıştır.  Başvuru yapan tüm firmalara satış yapılacak miktar; talep ettikleri miktarın, o depoya yapılan toplam başvuru miktarına oranlanması ile belirlenmiştir. Parasını yatıran firmalara 4 Mart itibarıyla teslimatlar başlamış olup devam etmektedir" denildi.

31 MART'A KADAR GEÇERLİ

TMO'dan yapılan açıklamaya göre satış işlemleri 6 kişilik komisyon tarafından yürütülürken, 4 personel tarafından imza altına alınıyor. Satışlar yüzde 50 sağlam iç üzerinden yapılırken, satışlarda her çuvaldan numune alınarak randıman tayini yapılıyor. TMO'nun satışa açtığı fındık miktarı ve satış fiyatları 31 Mart 2020 tarihine kadar geçerli olacak. TMO nisan ayı için tekrar talep toplanmasının ardından, firmalara satışa açılacak miktar kadar tahsis yapacak.