Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ekonomide endişe edilecek bir durumun olmadığını belirterek, “Ekonomide kim ne yaparsa yapsın taş yerinden oynamaz” dedi.

Partisinin seçim çalışmalarına katılmak üzere Nevşehir’e gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Nevşehir Mezarlıklar Müdürlüğü önünde Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Ahmet Erdal Feralan, Murat Göktürk, Ebubekir Gizligider, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Dursun Ertuğrul, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, AK Parti İl Başkanı Kazım Sunar, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Salih Açıkgöz ile kalabalık bir vatandaş topluluğu tarafından karşılandı. Bakan Zeybekci, daha sonra Nevşehir Belediyesi’ne geçti.

Burada Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver tarafından karşılanan Zeybekci, Ünver ile bir süre görüştü.

Ünver, ziyaretin anısına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye Avanos toprağından yapılı Anfora takdim etti. Zeybekci, daha sonra Atatürk Bulvarı üzerindeki Belediye Başkanı ve AK Parti Nevşehir Belediye Başkan Adayı Hasan Ünver’in seçim bürosunun açılışını yaptı. Burada vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılanan Zeybekci, vatandaşlarla da sohbetler yaptı.

Ekonomi Bakanı Zeybekci daha sonra Nevşehir Özel Organize Sanayi Sitesi’nde onuruna verilen öğle yemeğinde işadamları ve sanayicileri ile bir araya geldi.

Türkiye’nin son 12 yıllık süreçte önemli mesafeler kat ettiğini vurgulayan Zeybekci, özellikle geçen yıl ciddi ivmeler kazanan ekonomik göstergelerden kaygı duyan dış güçler ile onların iç uzantılarının Türkiye’nin tüm dünyada yankı uyandıran gelişmişliğine çengel atmaya çalıştıklarını belirtti.

‘TÜRKİYE İNANILMAZ MESAFELER ALDI’

Değişik rakamlar vererek bu gelişimi ifade eden Zeybekci, “Türkiyemiz son 10-12 yılda inanılmaz mesafeler aldı. Türkiye’nin kat ettiği bu 12 yıllık mesafede ithalatımız, milli gelirimiz, dünyadaki sıralamamız, Avrupa’daki yerimiz, şirketlerimizin dünyadaki başarıları çok farklı noktalara geldi. Türkiye sadece inşaat sektöründe dünyada 2 numara. Tüm dünyada Türk inşaat ve müteahhitlik hizmetlerinin yaptığı ve yapmakta olduğu işlerin toplamı 272 milyar dolar” dedi.

Türkiye’nin 2013 yılındaki ihracatını 2014 yılında yüzde 10 arttırarak 166 milyar dolar hedefine ulaşacağını kaydeden Bakan Zeybekci, bunun da ekonomiye olumlu yönde yansıyacağını ifade etti. Bakan Zeybekci, “Bugün Türkiye’de ekonomik kriz çıkartamazlar. Onun için siyaseten bastırıyorlar. Onun için siyasetten girmeye çalışıyorlar. Ekonomide kim ne yaparsa yapsın taş yerinden oynamaz. Ne yaparlarsa yapsınlar. Ufak tefek hareketlerden sonra ekonomi normal yerine oturmuştur. Bizim ihracatımız içinde çok iyi belirtiler var. Şu anda Türk Lirası’nın gelmiş olduğu değeri gerçek değerine yakın ve bizim ihracat, kalkınma ve üretim politikalarımıza uygun olarak görüyoruz. Geçen sene Türkiye 152 Milyar Dolar ihracat yaptı. Bu sene ihracatımızın hedefimiz olan 166 milyar doları yakalayacağımıza inanıyoruz. Türkiye’de ihracatın yüzde 10 artması üretimin yüzde 10 artması demek. Üretimin yüzde 10 artması istihdamın artması demek” diye konuştu.

‘MERKEZ BANKASININ FAİZ ARTTIRIMI OLUMLU’

Türk Lirası’nın değeri ve Merkez Bankası’nın faiz artırımı ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bakan Zeybekci, gelişmelerden endişe duyulmaması gerektiğini vurguladı. Faiz artırımını geçici olarak olumlu karşıladıklarını ve bunun kısa sürede normal seviyesine geleceğine inandığını söyleyen Bakan Zeybekci, “O yüzden biz bu günkü yaşadığımız olaylardan dolayı Türk Lirası’nın gelmiş olduğu durumu o kadar olumsuz bulmuyoruz. İhracatımız anlamında hatta olumlu buluyoruz. Piyasa aşırı hareketler yapmadığı sürece, yani aşırı zıplamalar yapmadığı sürece piyasanın kendi içinde yaptığı düzeltme hareketleri sağlıklıdır. Kendi dengeleri ve dinamikleri ile yaparsa biz bunu piyasa için sağlıklı buluyoruz. Faizlerin artışından hiç kimse memnun olmaz. Dolayısıyla bir ekonomi bakanı olarak bizde memnun değiliz. Ama en son Merkez Bankası’nın yapmış olduğu faiz arttırmak ile ilgili operasyon doğru bir operasyon. Bunun ekonomimiz üzerinde çok uzun vadeli kalıcı olmamak kaydıyla geçici bir tedbir olarak alınmasından yanayız. Çünkü faiz arttığı zaman yatırım duruyor, faiz arttığı zaman üretim duruyor, tüketim duruyor.İnsanlar faiz arttığı zaman alıp satmamaya başlıyor. Onun için bu tuzağa düşmeyeceğiz. Onu da inşallah en kısa sürede, yakın gelecekte onunda ekonomik dengelerine, real dengelerine doğru oturacağına, dünyadaki normal yerine doğru oturacağına inanıyoruz. Biz inanın, güvenin” şeklinde konuştu.

‘ENDİŞE EDECEK HİÇ BİR ŞEY YOK’

Bazı çevrelerce iddia edildiği gibi Türkiye’de bir ekonomik krizin yaşanmadığını vurgulayan Bakan Zeybekci, sanayicilerden kendilerine güvenmelerini istedi. 30 Mart seçimlerinin ardından ekonomide daha olumlu gelişmelerin yaşanacağına dikkat çeken Bakan Zeybekçi: “Ekonomimizde şu anda endişe edecek hiçbir şey yok. Yoktu zaten ve bundan sonrada inşallah olmayacak. Hele Mart’ın 30’una kadar olan dönemde her şey istediğimiz yöne doğru kendiliğinden oturmaya devam edecek.30 Mart’tan sonra inşallah Türkiye siyasi istikrarını çok uzun süreli garanti altına aldıktan sonra, demokrasisini çok uzun süreli garanti altına aldıktan sonra, hukukun üstünlüğünü ve şeffaflığını çok uzun vadeli garanti altına aldıktan sonra yelkenlerini bir daha dolduracak” dedi.

Konuşmasının bir bölümünde MİT’e ait Tırların Adana’da durdurularak arama yapılmak istenmesine de değinen Bakan Zeybekci, bunu yapanların vatan haini olduklarını söyledi. Bakan Zeybekci, “Bu memlekete ihanet eden satılmış maşalar vardır. Dünyada hangi ülkenin, hangi devletin gizli işi olmaz. Hepsinin vardır. Hangi ülkenin, devletin başka bir yerde kimseye hissettirmeden bazı işleri olmaz? Herkesin vardır. Adana’da MİT’in Tırlarını durduranlar, onları millete ve dünyaya deşifre edenler, Türkiye’yi dünyaya başka şekilde göstermeye çalışanlar vatan hainidir başka hiçbir şey değildir. Vatana ihanet içindedirler” diye konuştu.

Toplantıda daha sonra işadamları ve sanayiciler, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile birlikte yaşanılan sorunlar ve çözümüne ilişkin görüş alışverişinde bulundular.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, daha sonra Ürgüp ilçesinde de incelemelerde bulundu.