Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamının davasında Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın tahliye edilmesi İzmir’de protesto edildi. 

Katliamda hayatını yitiren madencilerin yakınları, İzmir Barosu avukatları, Birleşik Haziran Hareketi İzmir Meclisi üyeleri, Eğitim Sen şube yöneticileri ile çok sayıda demokratik kitle örgütünden temsilci, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi önünde bir araya geldiği görüldü.

'BU KARAR GERÇEĞİN ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE YETMEYECEK'

İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, Can Gürkan’ın tahliyesinin vicdanları kanatan bir karar olduğunu belirterek, “Bilmelisiniz ki verilen bu karar, gerçeğin üstünü örtmeye yetmeyecek. Katil hâlâ katil, suç ortakları ise hâlâ ayan beyan ortada” ifadelerini kullandı.

Avukat Yücel, sözlerini şöyle devam etti

: “Kararı verenlere hatırlatmak isteriz: Verdiğiniz kararla, 301 madenciyle beraber onların adalet bekleyen yakınlarını da öldürdünüz. Bu karar yeni ölümlere davetiye çıkaracaktır, emin olunuz. Çünkü ölüm, yalnızca üzerinize yıkılan tonlarca toprakla, yerin kilometrelerce altında yanıp kavrulmakla gelmiyor. Adaleti ve vicdanı yok sayan kararlar da yeniden öldürüyor insanları.”

Soma davası avukatlarından Hatice Aslan Atabay ise ”301 madencinin katillerini ödüllendiren bu karar hükümsüzdür. Soma Katliamı’nda tüm sorumlular yargılanıp hak ettikleri cezaları alana mücadelemiz sürecek” dedi..

'ADALETİ GÖÇÜK ALTINDAN KÖÜR ÇIKARIR GİBİ ÇIKARACAĞIZ'

Eylemde konuşan madenci yakınları da karara tepkilerini dile getirirken, katliamda oğlunu kaybeden İsmail Çolak şunları söyledi: “Bu kararı kabul etmiyoruz. Bir üst mahkemeye taşıyacağız. Adaleti göçük altından kömür çıkarır gibi çıkaracağız”. 

Gülten Kavas ise “301 anne, 301 baba, 301 eş, 440 çocuk…Hesabı sorulacak! Yeter artık, yeter!” diyerek karara isyan ettiği görüldü.