Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ve beraberindeki heyet Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Konuklarını tarihi belediye binasında ağırlayan Başkan Gümrükçüoğlu Çinli girişimcileri Trabzon’da yaptırım yapmaya davet etti.

Çinli işadamlarının Trabzon’la işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydeden Büyükelçisi Yu Hongyang, “Heyetimizde ticari ve ekonomik müsteşarımız var. Bunun dışında da sanayiciler ve işadamları derneği üyeleri var. Trabzon şehrinin gelişme planı konusunda da Sayın Başkan’dan da fikir almak istiyoruz. Gelecekte de bu Çinli işadamları Trabzon’la işbirliği ihtiyacı duyabilir. Ziyaretimizde ikili ilişkilerimizle ilgili görüş alışverişinde bulunmak istiyoruz. İkili ilişkiler çok hızlı ve sağlıklı bir şekilde devam ediyor. Özellikle yerel makamlarımız arasında daha çok ilişki kurulmasını istiyoruz. Trabzon ekonomik, siyasi ve sosyal açıdan Türkiye’de çok önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden de Trabzon ile ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuklarını beş bin yıllık geçmişi olan bir şehirde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Gümrükçüoğlu, “Şehrimiz çok çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu şehirde önceden 13-14 ülkenin Başkonsolosluğu vardı. Şimdi ise 4 ülkenin var. Biz komşu illerimizle bölgesel olarak bir ve beraber omuz omuza kalkınmayı düşünürüz. Yani onları kendimizden merkezi bir şehir olarak ayırt etmeyiz. Şehrimizde, Türkiye’nin ilk kurulan üniversitelerinden biri var. 60 bin öğrencisi bulunmaktadır. Bir de vakıf üniversitemiz var. Onun da on bin öğrencisi var. Bu yıl yeni bir devlet üniversitesi daha kuruluyor. Ulaşım deniz, hava ve karayoluyla yapılmaktadır. Şehrimizde eski tarihi yapılarımız var. Bölgemiz diğer bölgelerden biraz farklıdır. İklimi ılıman ve sert kışı yoktur. Bitki örtüsü yönünden de çok zengindir. Trabzon önceden beri coğrafi özelliği nedeniyle bu bölgenin merkezidir. Tarihi eski bir limanı vardır. Güneye açılan Zigana Dağları Geçidi’nin bu bölgeden olması evvelden beri burayı ticaretin merkezi yapmıştır. Burada ticari tecrübe çok, alıp satma ve satıp alma tecrübesi çok fazladır. Bu anlamda Trabzon yatarım için uygun bir şehir. Çinli işadamlarını Trabzon’da yatırım yapmaya davet ediyorum” dedi.