Adıyaman’da imam hatip ve Kuran kursu öğreticileri işaret dili eğitimi alıyor.

Adıyaman Müftülü ve Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile Adıyaman’da görev yapan imam hatipler ve Kuran kursu öğreticilerine işaret dili öğretiliyor. İlk etapta Cuma Namazı için camilere giden işitme engelli vatandaşlar için Cuma hutbeleri işaret diliyle aktarılacak. Daha sonra ise işitme engelli vatandaşlara Kuran-ı Kerim öğretilerek, dini bilgiler öğretilecek. Adıyaman’da Braille Alfabesiyle Kuran-ı Kerim öğretilen görme engellilerden sonra işitme engelliler içinde işaret diliyle Kuran-ı Kerim öğretilecek.

Halk eğitim merkezi ile ortaklaşa hazırlanan eğitimler kapsamında 8’i imam, 4’u Kuran kursu öğreticisi olmak üzere toplam 12 kişi işaret dili eğitimi alıyor. Yaklaşık 2 ay sürecek olan eğitimlerde işaret dilini öğrenen kursiyerler, özellikle Elifba ve dini terimlerin işaret diliyle öğreniyor.

Adıyaman Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü ise müftülük olarak toplumun her kesimine dini anlatmak istediklerini ve bu işaret dili eğitimlerin yaklaşık 2 ay süreceğini kaydetti.

Müftü Öztürkçü, “Biz müftülük olarak toplumun bütün kesimlerine dini götürmek, dini anlatmak istiyoruz. Görme, işitme, bedensel engelli kardeşlerimiz toplumun bir parçasıdır. Onların anlayabileceği, hissedebilecekleri şekilde dini, ibadeti, iyiliği, güzelliği anlatmak gerekir. Dolayısıyla bilhassa Cuma günleri camiye gelip de hutbe dinleyen ama okunan hutbeyi anlayamayan, işitmeyen işitme engelli kardeşlerimize bu işaret diliyle okunan hutbeleri onlara anlatmak veya ilerde yapılacak olan vaazları onlara anlatmak üzere bizim kendi personelimizden 12 kişiyi kursa gönderdik. Halk eğitim merkezi işbirliğiyle açılan bu kursa arkadaşlarımız gidiyor. Kursu bitirdiler. İnşallah bu hizmeti devam ettirecekler. Cuma günleri işitme engellilere hutbeleri çevirecekler. Burada ilk aşama hutbeyi anlatmak. İlerde bunlara Kuran kursu açacağız. Bunlara Kuran-ı kerim öğreteceğiz. Braille alfabesiyle görme engelli kardeşlerimiz için açtığımız Kuran kursumuz var” ifadelerini kullandı.

Eğitimleri veren İşaret Dili Uzmanı Meltem Kahraman, “İmam hatip ve Kuran kursu öğreticilerine işaret dili eğitimi veriliyor. İşaret dili eğitiminde özellikle dini terimler ve Elifba’yı işaret diliyle anlatıyoruz” dedi.

Müftülük Engelli Hizmetleri Koordinatörü Ali Çelik ise eğitimler ile ilgili bilgi vererek, “Camilerimize işitme engelli, görme engelli, bedensel engelli kardeşlerimiz de gelmektedir. Bunlara daha sağlıklı hizmet sunabilmek için bizde personelimize yönelik halk eğitim merkezi tarafından işaret dili kursumuzu açtık. Bu kurslarımız devam edecek. Tabi ki bu kurslarımızın sonunda arkadaşlarımız camilerimizde hutbe çevirisi yapabilecekler. Ayrıca Kuran kursu öğreticilerimizde engelli kardeşlerimize yönelik Kuran öğretebilecek” diye konuştu.