Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, 2017 Ocak ile Aralık ayları arasında, seyyar satıcı, toplu taşıma araçları, kaçak yapı, iş yeri ruhsat ve kaldırım işgali olmak üzere toplam 87 bin 610 denetim gerçekleştirdi.

Yaşanılabilir bir kent oluşturmak için çalışmalarını sürdüren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, 2017 Ocak ile Aralık aylarında kent merkezinde toplu taşıma, kaçak yapı, iş yeri ruhsat ve kaldırım işgali olmak üzere toplam 87 bin 610 denetim gerçekleştirerek belediye mevzuatına aykırı şekilde hareket eden, 3 bin 133 iş yeri hakkında cezai işlem uyguladı.

9 bin 315 iş yeri denetlendi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde toplam 9 bin 315 iş yerini denetledi. Belediye mevzuatına uymayan bin 955 iş yerinde “durum tespit tutanağı” düzenlendi ve 521 iş yerine cezai işlem uygulandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Bağlar ilçesinde yer alan Sebze Meyve Hali Kompleksi içinde yer alan iş yerlerini temizlik, işgal ve yanlış araç park etme bakımından denetime tabii tutu. Zabıta ekipleri 9 ay süresince hal kayıt sisteminde bulunan 12 bin 571 araç ve iş yerini denetledi. Araçları meyve ve sebze hali içinde yanlış şekilde park ederek yaya ve araç trafik akışına engel olan 5 bin 649 araca müdahalede bulunuldu ve 5 bin 681 iş yeri işgal ve temizlik konularında denetimi gerçekleştirildi. Sebze Meyve Hali Kompleksi içinde yer alan 163 iş yeri hakkında “durum tespit tutanağı” düzenledi.

Kent merkezinde görüntü kirliliğini önlemek amacıyla ortak kullanım alanlarında işgal ve rahatsız edici unsurların bertaraf edilmesi kapsamında zabıta ekipleri, 4 bin 180 seyyar satıcıya müdahalede bulundu. Trafik akışını tehlikeye atan ve kent içinde yer alan 13 bin 960 dilenci ile yaya akışını engelleyen iş yeri önünde yer alan bin 597 tezgah, dolap ile (afiş ve tabela) reklam unsuruna müdahale etti.

Toplu taşıma araçlarına sıkı denetim

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentte trafik akışının sorunsuz bir şekilde ilerlemesi amacıyla toplu taşıma araçlarını çalışma ruhsatı, ücret tarifesi, güzergah, durak dışı indirme bindirme, yolcuya hakaret, ücretsiz kartlar, sigara kontrollü, kılık kıyafet ve vatandaş şikayetleri gibi konularında sıkı bir şekilde denetledi. Zabıta trafik ekipleri, kontrollerde 53 bin 656 aracı denetimden geçirdi, 880 araç hakkında “durum tespit tutanağı” düzenledi ve 2 bin 424 toplu taşıma aracı ile ticari taksi hakkında cezai işlem uyguladı. Toplu taşıma ve ticari araçlar dışında ekipler, kent içinde bin 399 ağır tonajlı aracı denetleyerek belediye mevzuatına aykırı hareket eden 154 araca cezai işlem gerçekleştirdi. Kent merkezinde işgal durumunda bulunan 15 bin 797 araca müdahale edildi, yanlış parktan dolayı 747 araç ve tespit edilen 93 hurda araçtan 40’ı çekici vasıtasıyla belediyeye ait park alanına çekildi.

Kaçak yapılarla mücadelede Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 44 kaçak yapının yıkımını gerçekleştirirken kentin farklı yerlerinde yer alan 52 kaçak büfeye müdahalede bulundu.