Samsun eski Baro Başkanı Kerami Gürbüz, Çarşamba Ovası’nın ortasına kurulumu tüm davalara rağmen süren biyokütle enerji santrali ile ilgili cevaplanması istemiyle sosyal medya hesabından kendi deyimiyle ‘13 deli soru’ yöneltti. Gürbüz Samsun siyasetçileriyle ilgili, "Biyokütle Enerji Santrali'nin hammaddesinin taşınma işine Samsun siyasetçilerinden talip olan olmuş mudur?" sorusunu yöneltti. İşte Gürbüz'ün ifadesiyle 13 deli soru;

1- Oltan Gıda'nın Ferrero'ya satılması işinde aracılık, pazarlık ve satışı bizzat yapan Cüneyt Zapsu mudur? (C. Zapsu AK Parti kurucusu ve uzun yıllar genel başkan danışmanlığı yapmıştır.)

2- Ferrero'nun Türkiye CEO'su Oltan ailesinden biri midir?

3- Oltan Gıda ile Ferrero arasında satış işlemi gerçekleştiğinde Türkiye'de enerji vd. sahalarda da yatırım yapılacağı ve bunun için özellikle tarımsal sit niteliğindeki Çarşamba gibi büyük ovaların tercih edileceğine dair ayrıca bir protokol imzalanmış mıdır?

4- Biyokütle enerji santralinde Cüneyt Zapsu'nun eşi Beyza Zapsu'ya ait enerji şirketinin de hissesi bulunmakta mıdır? (Beyza Zapsu bir zamanlar başı açık ve erkekler gibi ellerini göbek altından bağlayarak cuma namazı kılması ile gündeme gelmiştir.)

5- Cüneyt Zapsu aynı zamanda Ferrero'ya danışmanlık hizmeti vermekte midir?

6- Biyokütle Enerji Santrali'nin ihtiyacı olan hammaddeyi Cüneyt Zapsu'nun Balsu isimli şirketi mi temin edecektir?

7- Biyokütle Enerji Santrali'nin hammaddesinin taşınma işine Samsun siyasetçilerinden talip olan olmuş mudur?

8- Samsunlu bazı siyasilerin taş çatlasa 50 kişinin istihdam edileceği ve bunların çoğunun Samsun dışından olacağı gerçeğine rağmen vatandaşı santrale karşı çıkmamaları için ikna etme gayretlerinin nedeni nedir?

9- 20 yıl sonra Çarşamba Ovası tamamen çoraklaşırsa bugünün siyasileri ile diğer destekçileri bu vebali nasıl taşıyacaklardır?

10- Oltan Gıda, ‘Biz Bize Yeteriz’ kampanyasına 5.000.000 TL (beşmilyonlira) bağışlamış mıdır? Bu rakam Oltan Gıda'nın bir yıllık cirosunun binde kaçına tekabül etmektedir?

11- Danıştay her davada Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali davasında olduğu kadar hızlı mıdır?

12- Türkiye'nin en stratejik tarım ürünlerinden biri olan fındığımız İtalyanlara peşkeş çekildikten sonra şimdi, -değil Türkiye'nin dünyanın en değerli alüvyonel ovalarından biri olan- Çarşamba Ovası mı yabancı ortaklı birilerine peşkeş çekilmektedir? 

İster bu soruların tamamının isterse bir kaçının yanıtı doğru olsun fark etmez, sonuç olarak bu koşullarda Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali en az Nutella kadar YERLİ ve İtalya kadar MİLLİ bir projedir. Bu milletin, Samsunlu hemşehrilerimizin oyunu aldıkları halde bu projenin arkasında duranlar da işte o kadar yerli ve millidir.

SON SORU- Yoksa bu memlekette birileri siyaset kisvesi altında ticaret mi yapıyor ya da siyasetlerini ticaretlerinin paravanı olarak mı kullanıyor? Ne dersiniz?

Kaynak: GazeteGerçek