Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında, ’Kabul et, fark et, bizimle yürü’ sloganıyla Mersin’de yürüyüş yapıldı. Ellerinde mavi balonlarla yürüyen yüzlerce kişi, otizmli bireyler için farkındalık oluşturdu. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Veysel Topkaya, "Otizm bir hastalık değildir. Otizmi bir farkındalık olarak görüyoruz" dedi.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla Mersin’de yürüyüş gerçekleştirildi. Mersin Valisi Ali İhsan Su’nun eşi Zeliha Su’nun da katıldığı yürüyüşte yüzlerce kişi ellerindeki mavi balonlarla otizm bireyler için farkındalık oluşturdu. Etkinlikte konuşan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Veysel Topkaya, bugün tüm dünyada otizmli bireyler için farkındalık etkinlikleri yapıldığını söyledi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 81 ilde çeşitli etkinlikler yapıldığını belirten Topkaya, "Otizm bir kere hastalık değildir, bir rahatsızlıktır. Otizmli olan bireyler hayatın her evresinde, çevremizde, okulumuzda, bir halk otobüsünde veya yemek yediğimiz bir lokantada olabilirler. Biz bunları otizmi bir farklılık olarak görüyoruz. Otizm bir eksiklik değil, bir farklılıktır. Biz bunu kabul ediyoruz, fark ediyoruz ve bununla beraber yürüyüp, hayata öyle devam ediyoruz. Otizmli bireylerin özellikle toplumda yaşamış oldukları bir takım sorunlar, sıkıntılarla ilgili toplumu yeterince bilinçlendirebilirsek ve bu farklılıklarımızı da böyle göz önüne getirip, onlarla toplumda yaşadığımız alanı, yaşadığımız çevreyi onlar için yaşanılabilir bir hale getirdiğimiz zaman onların hayatta karşılaşabilecekleri bir takım olumsuzlukların da önüne geçmiş oluruz. Herkesin farklı olan bir yetenekleri var. Otizmli çocuklarımızda bir eksiklik değil her insanda olduğu gibi bir farklılıktır. İşte biz bu farklılıkları kabul ettiğimiz zaman, bu farklılıkları fark ettiğimiz zaman bu otizmli çocuklarımızın özellikle farklı olan yönlerini geliştirdiğimizde kesinlikle inanıyoruz onlardan bir deha çıkabilir" diye konuştu.

Mersin’de etkinlikler kapsamında mavi balonlarla yürüyüş yaptıklarını dile getiren Topkaya, "Kabul et, fark et, bizimle yürü’ sloganıyla bunu gerçekleştirdik. Kabul et şudur. Otizmli bireyler toplumda herkes gibi aynı davranışları sergileyemeyebilirler. Bunlar bizimle göz temasından kaçınırlar. Elimizi uzattığımız zaman elini vermeyebilirler. Diğer insanlar gibi akranlarıyla oyuncaklarıyla oynamayabilirler. Biz bunları bu şekilde fark ettiğimiz zaman kabul et, içinde yaşadığımız alanda bu bireylerin varlığını her an hissedip, onları o şekilde kabul ederek yaşamımıza devam etmeliyiz. Yürü de de kastımız şu. Biz içinde yaşadığımız dünyayı, içinde yaşadığımız hayatı otizmli bireylerle beraber inşa ederek, onlarla beraber yürüdüğümüz zaman, onların karşılaşabilecekleri toplumdaki bir takım olumsuzlukların önüne geçebiliriz. Bugünde yaklaşık bin kişinin katılımıyla bir yürüyüş gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından halk oyunları ekibi gösteri yaptı. Etkinliğin sonunda yüzlerce kişi ellerindeki balonları gökyüzüne bıraktı.