Samsun Medya Grubu'na bağlı Samsun Canlı Haber TV  mikrofonlarına konuşan vatandaşlar, "Sizce tarımsal üretim neden artmıyor,  tarım arazilerinin boş olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?"  sorusuna cevap verdi

İşte aldığımız yanıtlar: 

BAKANLIK ÇARE BULMALI 

Adnan GÜNDOĞDU: Köylerden şehirlere çok fazla göç olduğu için tarımsal üretim artmıyor. Samsun'da bulunan ovalarda üretim yapılmıyor. Boş arazilerimiz çok. Bu duruma biran önce ilgili bakanlık çare bulmalı. 

ÖNEM VERİLMİYOR 

Metin ÜLKÜ: Devlet tarıma gereken önemi vermiyor. Ekilebilir boş arazilerimizin değerlendirilmesi için gerekli destek verilmeli.  Belki de vatandaşların ekonomik durumu yeterli olmayabilir ama gerekli çalışmaların biran önce yürütülmesi şart. 

KÖYLÜLER ÇALIŞMIYOR

Ali Haydar YENER: Bütün çiftçiler şehirde yaşadıkları için tarımsal üretim artmıyor. Köyde kimse kalmadı. Ben sosyal hizmetlerde çalışırken köyleri incelemeye gidince kimseyi bulamıyorduk. Çiftçiler çalışmıyor. Haliyle tarım arazileri kullanılamıyor. Bizim acil olarak çalışıp, üretimi arttırmamız lazım. 

VERGİSİZ VERMELİLER 

Seyfi AKSU: Devlet dışarıdan ithal edeceğine tarıma destek olsa artış olur. Ayrıca gübre, mazot ve ilaç gibi ihtiyaçlara çok fazla zam yapıldı. Haliyle çiftçilerimiz mağdur oldu. Bunların yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Özellikle çiftçiye mazot gibi ihtiyaçlarını vergisiz vermeliler. 

TEŞVİK EDİLMELİ 

Osman GÖÇ: Çiftçilere yeterli destek verilmiyor. Ben de tarımla uğraşıyorum. Mesela bahçeye 3 TL'ye fide,  1 TL'ye de domates alıyorum. Artık dışa bağlı olduğumuz için yetersiz kalıyoruz. Boş arazilerin ekilebilmesi için çiftçiye verilen teşvik artmalı.

GELİŞMİYOR

Yücel İNCİ: Uygulanan politikalar sebebiyle tarım gelişmiyor. Geri ödemeli kredi gibi destekler veriliyordu, bunlar takip edilmedi. Denetim ve takip eksikliği oldu. Ekolojik tarım diyoruz ama farklı şeyler uygulanıyor. 

KÖYLERDE KİMSE KALMADI 

Mehmet TUNCEL: Köylerde kimse kalmadı. Aslında bana göre köydeki yaşam daha farklı. Buğday, yulaf yok. Bunlar köydeki yılan veya böceklerin artmasına sebep oluyor. Tarım bittiği için bunlar daha çok üremeye başladı. 

GÜÇLENDİRİLMELİ 

Ahmet YAĞ: Neden tarımın artmadığı çok belli. Çünkü tarımla uğraşan insanlara yıllardır gereken destek verilmedi. Ekilebilir boş arazilerin hepsi hemen köylülere dağıtılmalı. Mazot ve gübre desteği mutlaka verilmeli. Köylüyü güçlendirmemiz gerekiyor. 

MAKİNELEŞME YOK

Ahmet MAK: Enflasyondan dolayı artmıyor olabilir. Ayrıca yeterince makineleşme yok. Bir zamanlar çiftçilik yaptım ve destek göremedim. Çiftçiye özellikle mazot konusu ağır geliyor.   

HER ŞEY PAHALI 

Ahmet TÜRKER: Ürünleri ithal ettiğimiz sürece tarım artmaz.  Ekilebilir boş arazimiz çok ama her şey pahalı. Köylü vatandaş ne yapsın?  Onların da elinden bir şey gelmiyor.

Hande ONAT, Uğur ATICI