Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla, Samsun Canlı Haber TV'ye önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki hukuk sisteminin, dünya sıralamasına göre kötü olmasının temel sebeplerinden birinin 15 Temmuz darbe girişimi esnasında yaşanan hukuki süreç olduğunu belirten Gürbüz, "Hukuk fakültelerinin sayılarını fazla olmasına rağmen, nitelikli eğitim verilmiyor" dedi.

YARGININ VAZGEÇİLMEZ PARÇASI
Avukatların, vatandaşların hem adli hem de resmi kurumlarda hakkını arayan, hukuki bilgi ve tecrübesini müvekkilinin hakları için kullanan, bunun için yetişmiş meslek sahipleri olduğuna dikkati çeken Kerami Gürbüz, "Avukatlık Kanunu'nun 35. maddesi sadece avukatların yapabileceği işleri düzenler. Avukat aynı hakim ve savcı gibi yargının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu böyle kabul edildiği zaman, o sistem demokratik hukuk devletidir.  Tersi bir durum kötüdür.  Uzun zamandır söylediğimiz gibi, avukatlık kanununun 35. maddesindeki sadece avukatların yapabileceği yetki ve işler, bize göre dar kapsamladır. Bu kapsamın genişletilmesi gerektiğini ve avukatların daha geniş sahalarda yetkilendirilmesini hükümetimiz ve yetkililerimizden talep etmekteyiz" dedi.

TÜRKİYE 113 ÜLKE ARASINDAN SON SIRALARDA
Gürbüz, "Dünya Adalete Güven Endeksi'nin son raporunda, maalesef Türkiye'yi 113 ülke arasında 101-103 arasında gösterdi. Bu endekse göre dünyadaki görüntümüz, hukukun işleyişi ve güven açısından iç açıcı değil. Bu durumun temel sebebi, hukuk fakültelerinin sayısının artmasına rağmen, nitelikli eğitim verilememesi. Bir diğer sebebi, Hakimlik ve Savcılık için yeterli birikim sağlamadan, özellikle de genç yaşta Hakim ve Savcılığa seçiliyor olması. Biz, bir Hukuk Fakültesi mezunu fiilen en az 7 yıl avukatlık yapmadan, hakim ve savcı olarak görev almaması gerektiğini savunuyoruz" ifadelerini kullandı.

FETÖ SORUŞTURMALARI VE HUKUK
Kerami Gürbüz, özellikle yargıda devam eden FETÖ operasyonlarıyla ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Ülkemizin 15 Temmuz'da yaşamış olduğu alçak darbe girişimi sonrasında, 3 bin kadar hakim ve savcının ihraç edilmesi, yargının içinde farklı bir yapı olduğunu göstermiş ve bu da yargıya olan güvenin azalmasına sebep olmuştur. Bütün bu unsurlar bir araya gelince, yargı ister istemez ağır, aksak ve eksik işliyor. Geciken adalet ise maalesef adalet olmaktan çıkıyor. Bugün hala 10 sene süren davalar varsa,  ülkemiz hala bu davalar için tazminat ödemek zorunda kalıyorsa bunları tekrar gözden geçirmek zorundayız. Avukat olarak, Baro olarak bize de elimizden geleni yapmak düşer. İster FETÖ ile alakalı soruşturmalar olsun, ister en düşük cezayı gerektirecek bir suçla alakalı durum olsun, hukuk sisteminin her zaman masumiyet karinesinden ve bu ilkeden taviz vermesi gerekir. Kişinin suçlu olduğu kesin net delillerle ispatlanmayana kadar, herkes masumdur. Kimseye mahkeme kararı olmadan bir damga vurulmamalı. Bu sürecin en başında Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, at izi it izine karıştırılmamalıdır. Bu FETÖ davaları ve süreçleriyle alakalı olarak, toplumun rahatlamaya ve normalleşmeye ihtiyacı olduğunu ifade etmek isterim. "

HESAPSIZ KİTAPSIZ AÇILAN FAKÜLTELER
Samsun genelinde bin 100 avukat olduğunu belirten Keram Gürbüz, "170 civarında da stajyer avukatımız var.  Bütün baroların olduğu gibi, Samsun Barosu'nun da en büyük problemi; Baroların hormonlu olarak büyüme içinde olması. 2014 yılında Samsun Barosu'nun mevcudu 800 kişi iken 3 yıl geçen sürede mevcudumuz bin 100 kişi. Ama Samsun'da böyle bir oranda ticaret ve diğer sektörde gelişme yok. Bunun nedeni de; hukuk fakültelerinin illerin ihtiyaçları gözetilmeden, hesapsız kitapsız olarak açılması. Çok hukuk mezunu hayata atılmaya başladı. Bununla ilgili bir önlem alınması gerekir. Baromuzun bir diğer sorunu da, bağımsız bir binaya ihtiyacımız var. Arsamızı aldık ve bu planı da kısa sürede hayata geçirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

AVUKATLAR GÜNÜ MESAJI
Keram Gürbüz, son olarak da Avukatlar Günü nedeniyle şu mesajı verdi:

"Bu vesileyle, vatandaşın hukuki anlamdaki en önemli sığınağı olan, hakkın ve hakkaniyetin savunucusu, bağımsız yargının teminatı, büyük fedakarlıklarla, maddi ve manevi zorluklarla bu mesleği ifa etmeye çalışan çok değerli meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar gününü tebrik ediyorum. Her zaman olduğu gibi hakkın ve hakkaniyetin yanında olacağımızı, yargının hızlı işlemesi ve adaletin en iyi şekilde tesiri için katkı sunmaya devam edeceğimizi de kamuoyuna beyan ederim."

Haber: Caner AKYÜZ - Atakan SAYAR