Atakum Belediyesi, 2019 yılında temizlik işlerini yapan Cihan Temizlik firmasının kestiği en son fatura miktarının 619 bin 416,30 TL olduğu, 1 (bir) ay sonra 21B davet usulü ile yeni bir temizlik şirketiyle anlaşılarak bin 150 TL ödendiği ve eski firma Cihan Temizlik'in yeni dönemde 700 bin TL ile devam edileceğini belirtmesine rağmen yeni firmaya daha fazla ücret ödenerek kamu zararına neden olunduğu iddialarını yalanladı.

BOZULAN ARAÇLAR

Belediyeden yapılan açıklamada Cihan Temizlik şirketinin, Atakum'a ilk hizmet vermeye başladığı 8 Aralık 2018 tarihinde 818 bin 455,85 TL'lik hakediş aldığı, bu hakedişlerin, çalışma saatlerine göre zaman zaman artttığı veya azaldığı belirtildi. Cihan Temizlik'in Atakum'a kestiği son faturanın 619 bin 416,30 TL görünse de daha önceki aylarda bu rakamın 953 bin 885,90 TL’ye kadar çıktığı belirtilirken, "Son faturanın diğerlerinden bu denli farklı olmasının sebebiyse firmanın bozulan araçları nedeniyle temizlik hizmetini aksatması olmuştur" bilgisi verildi.

TUTANAK TUTULDU

Bu olayın ardından belediyedeki ilgili birimin, gerekli tutanakları tutarak, hizmet alamadığı firmanın hakedişlerini kestiğini belirten açıklamada, "10 yıllık, bakımsız, tamire muhtaç araçlar nedeniyle sürekli aksaması, araçların çöp toplama esnasında vatandaşların ve sokakta yaşayan tüm canlıların sağlığını tehdit ettiği konusunda firmaya belediyemiz uyarıda bulunulmuş ve eksiklerinin giderilip, bu önemli hizmetin daha hassas verilmesi talep edilmiştir" ifadesi yer aldı.

ARAÇ SAYISI 21'E ÇIKTI

Bahsi edilen firma faturalarında Cihan Temizlik ile 619 bin 416,30 TL, yeni temizlik şirketi ile 1 milyon 150 bin TL olarak anlaşılmasının ve 450 bin TL farkı kamu zararı olduğuna ilişkin olarak da, "Geçmişte sık sık bozulan ve çöp toplama hizmetini aksatan 14 araçla hizmet alırken, yeni temizlik şirketiyle sahada tam kapasite çalışabilen ve hizmetini aksatmayan 21 araçla çalışılmaktır.Hizmet araçlarının 14’ten 21’e çıkarılmasıyla birlikte, 7 araçlık fark iddia edildiği üzere kamu zararı söz konusu olmamakla birlikte; aksine, halkın yararına, hijyen standartları kontrol altında, teknolojinin ve akılcı planlamanın kullanıldığı, niceliği ve niteliği yüksek bir düzenlemeyle temizlik hizmetleri Atakum'a yakışır bir seviyeye getirilmiştir" denildi.

NEDEN 2 KEZ İHALE YAPILDI?

Açıklamada ayrıca 2 defa üst üste 21B pazarlık usulü ile üçer aylık sözleşme yapılmasına ilişkin olarak da, "Eylül ayında yapılan 21B sözleşmesinin nedeni, Atakum Belediyesi'nin kira yoluyla temizlik işleri hizmetini almaktansa daha ekonomik olması için kendi araç filosunu kurmak üzere kredi ve teminat mektubu arayışına girdiği dönemde açık ihale tarihine yetişememesidir. 3 ayın sonunda ise, 19.12.2019 tarihi verilmiş, ancak ihale günü yaşanan teknik sorunlar nedeniyle ihale iptal edilmiştir. İhalenin iptali de yasanın öngördüğü gibi tutanak altına alınmıştır. İkinci 21B anlaşması ise, çöp hizmetlerinin yeni ihale dönemine kadar aksamasının söz konusu olamayacağı için yapılmıştır. 3 Mart 2020 tarihinde gerçekleşen açık ihale ise tıpkı diğer ihaleler gibi ekte paylaşılan videolarda da görüldüğü üzere şeffaf ve usulüne uygun yapılmıştır"  bilgisi verildi.

BİR KURUŞ BİLE ÖNEMLİ

Açıklamada ayrıca, "Sonuç olarak; Atakum halkının parasının hesabını vermeye hazır olan Atakum Belediyesi, ülkenin ve belediyelerin ekonomik şartlarının aşikar olduğu bir dönemde bir kuruşun dahi önemini bilerek hizmetlerini sürdürmektedir. Ekonomik zorluklara rağmen hizmet filo araç sayısını 14’ten 25’e taşıyarak çıtasını yükseltilirken, kronik problemlerin üzerine gidilerek çözüm bulunurken, mesnetsiz iddialar ve değerlendirmelerle 'halkın parası çarçur ediliyor' söyleminin değerlendirilmesini değerli Atakum halkının takdirine bırakıyoruz" denildi.