Genelkurmay Başkanlığı’nca başlatılan “Türkiye Şehitlerini Anıyor” projesi kapsamında Kut’ül-Ammare Muharebesi öncesinde Dicle Cephesi’nde çarpışan ve ağır yaralanarak Beytu’l-Şaül Hastanesi’nde şehit düşen Piyade Er Yusufoğlu Hasan, ailesinin katıldığı törenle anıldı.
Toprağın altında ebedi istirahatgâhlarında kutsal vatan nöbetlerini saygıyla tutmaya devam eden şehitlerin göstermiş oldukları kahramanlık, üstün cesaret ve fedakârlıklarını anmak, hatıralarını yaşatmak, kahramanlıklarını gelecek nesillere aktarmak, geçmişle gelecek arasında bir köprü kurabilmek, aileleri ile olan bağları daha da sağlamlaştırmak maksadıyla Genelkurmay Başkanlığı’nca “Türkiye Şehitlerini Anıyor” projesi adı altında şehitleri anma etkinlikleri başlatıldı. Resmi kayıtların Kırım Savaşı’ndan itibaren başlaması nedeniyle Kırım Savaşı’ndan bugüne kadar kaybedilen şehitlerin hayatta olan yakınlarının katılımıyla İstanbul Harbiye Askeri Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığı’nda her çarşamba saat 14.00’te anma töreni icra ediliyor. Proje kapsamında ilk etkinlik 18 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirildi.
Her çarşamba devam eden şehitleri anma etkinliğinde bu hafta Şehit Piyade Er Yusufoğlu Hasan anıldı. Tören, şehidin yakınları, Deniz Harp Akademileri Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem, vakıf ve dernek temsilcileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı temsilcisi, din görevlisi, Piyade Okul Komutanlığı’nda görevli rütbeli personel, erbaş, erlerin ve müze ziyaretçilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
ŞEHİT PİYADE ER YUSUFOĞLU HASAN KİMDİR?
Şehit Piyade Er Yusufoğlu Hasan, 1886 yılında Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesi Keler Mahallesi’nde dünyaya geldi. Annesi Fatma, babası Yusuf’ ve ağabeyinin ismi Ali. Askere gitmeden önce Nazife Hanım ile evlendi ve 1914 yılında Ali ismini verdikleri çocukları dünyaya geldi. Birinci Dünya Savaşı döneminde seferberlik ilan edilmesiyle birlikte askere alınan Yusufoğlu Hasan, Irak Cephesi’nde bulunan 18’inci Kolordu 51’inci Fırka (Tümen) 7’nci Alay 2’nci Tabur 5’inci Bölük’te görevlendirildi. 51’inci Tümen ve bağlı alaylarının bulunduğu bölge Kut’ül-Ammare bölgesi iken, tümenin savunduğu bölge ise Dicle Nehri’nin sağ sahili, Epter Tepeleri ile Sabis Tepeleri’nin bulunduğu bölüm. Piyade Er Hasan, Kut’ül-Ammare Muharebesi öncesinde Dicle Cephesi’nde düşmanın taarruzlarına karşı kahramanca çarpıştı. Çarpışma sırasında ağır şekilde yaralanarak Beytu’l-Şaül Hastanesi’ne kaldırılan Hasan, 7 Ekim 1916 tarihinde şehit oldu.