-------------------
Samsun’da sokağın nabzını tutan Samsun Canlı Haber TV ve Samsun Gazetesi vatandaşlara, "Enflasyon nedir, hayatınızı nasıl etkiliyor?” diye sordu. 

İşte Samsunluların enflasyon yorumu:

GİDEREK YOKSULLAŞIYORUZ
Aykut Eroğlu: Enflasyon bir ülkede gelir gider dengesinin bozulup maliyetlerin yükselmesidir. Gelirin azalarak giderin çoğalması,  ödemeler dengesinin bozulmasıdır. Bizim hayatımızı mahvediyor, giderek yoksullaşıyoruz. Gelirimiz sabit ama zamlar enflasyonu yükseltiyor ve bizi boğuyor 

HAYATIMIZI BÜYÜK ÖLÇÜDE ETKİLİYOR
Mehmet Aktürk: Bir memlekette gelirin az, giderin çok olmasıyla enflasyon yükselir. Çalışmazsan, enflasyon yükselir gider. Bütün her şeyi dışarıdan almak zorunda kalırsın, bu da ülkeyi sıkıntıya sokar ve hayatımızı büyük ölçüde etkiler.

HAYAT PAHALILIĞI
Ahmet Demir: Enflasyon hayat pahalılığıdır. Yediğimiz, içtiğimizin ürünleri fiyatlarının yükselmesidir. Mesela domatesin kilosu 10 TL olmuş. Bunun gibi birçok örnek verebilirim. Bu fiyat artışları da hayatımızı oldukça olumsuz şekilde etkiliyor. Halka bir iş sağlanmıyor, üretim durmuş durumda. Bunun için de insanlar sokaklarda geziyor. 

ALIM GÜCÜMÜZ KALMADI
Hüseyin Acar: Kısaca, 'Hayat pahalılığıdır' diyebilirim. Herkesin hayatını nasıl etkiliyorsa, beni de o oranda etkiliyor. Hayat pahalılığı yüzünden alım gücümüz kalmadı. 'Alım gücüm yüksek' diyebilen birinin Türkiye'de çıkabileceğini düşünmüyorum. 

İSTEDİĞİMİZİ ALAMIYORUZ
Hüseyin Çağ: Enflasyon ekonomin çökmesidir. Kriz olmasından dolayı da enflasyon yükseliyor.  Alım gücünü düşürüyor. Üretim ve kazanç olmayınca pahalılık oluyor. O yüzden de istediğimizi alıp yiyemiyoruz. 

BOL PARAN VARSA ETKİLEMEZ
İrfan Serçe: Enflasyon, hayat standartlarında geçim sağlamak demektir. Cebimizde para olmayınca hayatımızı etkiliyor. Eğer cebimizde bol para varsa, enflasyon hiçbir şekilde etkilemez. 

SÜREKLİ DIŞARIYA BAĞLIYIZ
Arslan Günaydın: Enflasyon tüketimin karşında üretimin azalmasıdır. Bu durumda hepimizi kötü yönde etkiliyor. Sürekli dışarıya bağlı olduğumuz için  biz de ürünü ucuza alamıyoruz. Yediğimiz ekmekten, giydiğimiz giysiye kadar her koşulda etkiliyor.
 
İKİ KATINA ALACAĞIZ
Tayfun Dumlu: Enflasyon, bugün aldığımız bir ürünü yarın iki katına almamız demektir. Enflasyon alım gücümüzü etkiliyor. Eğer yüksek olursa aldığımız maaş ile daha az şey alırız. Enflasyon yüksek olursa 1 ekmek parasına yarım ekmek almış olacağız. 

PARAM HER GÜN ERİYOR 
Hüseyin Yönten: Enflasyon, cebimizdeki paranın erimesi, değerinin azalmasıdır. Ekonomi ile ilgili açıklamalar yapılınca dolar bir anda yükseliyor. Ben emekliyim ve benim param enflasyon ile birlikte her gün eriyor. Satılan ürünlerin fiyatlarında düşüş olur ise cebimdeki para erimemiş olur. 

HER TÜRLÜ ETKİLENİYORUZ
Hasan Ağır: Tüm tüketim mallarının zam almasına ve paranın değerini kaybetmesine denir. Hayatımızı ise her türlü etkiler. Doların artmasıyla paramızın değeri düşüyor. Bu nedenle paramızla yapabileceğimiz pek bir şey olmuyor. 

Ebru ÖZTÜRK- Hande ONAT