Samsun'da, Refleksolog İbrahim Arslan, bugüne kadar pek çok hastalığın tedavisinde rekleksoloji ile başarılı sonuçlara ulaşıldığını belirterek, refleksolojiye devlet kontrolünde olmak kaydıyla daha fazla destek ve yetki verildiği takdirde, tıbba büyük katkısı olacağına inandığını ifade etti.

SONUÇLAR BAŞARILI
Eğitimini Çin'de alan ve 27 yıldır refleksoloji ile ilgilendiğini ifade eden Arslan, "Türkiye'de kısa bir süreye kadar, refleksoloji eğitimi verilmiyordu. -İnsanlar, tedavi sonrasında başarılı sonuçlara ulaşıldığını gördükçe refleksolojiyi merak etmeye başladı. Toplumun alternatif dediği fakat sonuca ulaşabilen tıp olduğu halde yeterince önem verilmiyor" dedi.

DESTEK BEKLİYORUZ
Türkiye'de refleksolojinin kabul gördüğünü fakat olması gerektiği noktaya  gelemediğini söyleyen Arslan, "Hastanelere refleksoloji bölümünün  girmesi gerekiyor. Omurga hastalıkları ameliyatsız olarak refleksoloji ve  shiatsu ile çözülebilir. Devletin bu işe mutlaka ön ayak olup bu yöntemin yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Yapılan tedavilerdeki sonuçları analiz ederek refleksolojinin üzerine düşülürse hem tıpta dışa 
bağımlılığın önüne de geçebiliriz. Teşhiste mutlaka geleneksel yöntemlere de başvurulmalı"  diye konuştu.

REFREKSOLOJİ NEDİR ?
Yaklaşık 5 bin yıllık geçmişi olduğu bilinen refreksolojinin ilk uygulama yeri Çin olarak bildiriliyor. Günümüzde tamamlayıcı tıp kategorisinde yer alan Refleksoloji, bedendeki serbest enerji akışını sağlamak amacıyla kullanılan etkili ve zararsız bir yöntem olarak kabul ediliyor. Kökeni uzak doğu’ya uzanan Refleksoloji, vücuttaki gerilimi almak ve nörolojik hastalıklarda destek tedavi sağlamak amacıyla, ayaklardaki belirli noktalara uygulanan bir masaj tekniğidir.

Merve İLHAN-Mustafa İNAN