Samsun'da Merkez Site Camii esnafı, 'Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim' projesi kapsamında Merkez Site Camii'nin yakılacağını ileri sürdü. Cami binası içinde bulunan esnaf, bir araya gelerek, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir'e tepkilerini dile getirdi.

Samsun Diyanet Sitesi olarak da bilinen Site Camii'nin, Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin aldığı Kentsel Dönüşüm Kararı ile; kısmen veya tamamının yıkılması gündeme geldi. Durumdan rahatsız olan dernek başkanları ve esnaf, Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerine bilgi vermediğini, caminin yıkılması durumunda tüm yasal haklarını kullanacaklarını söyledi.

başkanlar.JPG

'HAKLARIMIZI ARAYACAĞIZ'

Cami binası içinde 90 tane esnaf olduğunu dile getiren Merkez Site Cami Derneği Başkanı Engin Doğan, "Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in gelip, bizle görüşmesini camiyi neden yıktığını bize söylemesini istiyorum. Biz esnaf olarak, burayı kendimiz restore edelim diye haber gönderdik. Gelsin konuşalım. Yıkıma karşıyız. Başkan Demir, camide cemaatin olmadığını söylüyormuş. Gelsin bir cuma günü kendisi görsün. Projenin ne olduğunu bilmiyoruz. Tapularımıza daha önce şerh kondu. Sonrasında kaldırıldı. Belediye Başkanının ne yapmak istediğini bilmiyoruz. Yıkılması durumunda hakkımızı arayacağız. Yasal haklarımızı arayacağız" dedi.

IMG_5644.JPG

YABANCI TURİSTLERİN GÜZERGAHI

Merkez Site Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Miraç Baloğlu ise, caminin 45 yıllık bir tarihi olduğunu belirterek, "Burası İslam Diyanet Vakfı olarak kuruldu. Buradaki esnafı mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. Bir Başkan, gelip esnafla konuşmuyorsa, onların dertlerini dinlemiyorsa, burada bir sıkıntı var demektir. Burası bir külliyedir. Samsun'da böyle ikinci bir mekan yok. Böyle bir kültür merkezini yıkmanın anlamı yok. Burası yerli ve yurt dışından gelen turistlerin güzergahıdır. Türkiye çapında bilinen bir yerdir. Aynı zamanda Samsun halkı tarafından yapılmıştır. Belediye sadece resmiyette vardır. Biz buradaki yapılacak masraf için elimizi taşın altına koymak istiyoruz. Buraya hep birlikte sahip çıkalım" diye konuştu.

Site Camii esnafı ise yıkım iddialarının gündeme gelmesinden rahatsız olduklarını dile getirerek şunları söyledi:

serdar sözer.PNG

ANLATILMASINI İSTİYORUZ

Serdar SÖZER: Sitede 15 yıldır esnafım. Burayı da kapsayan proje hakkında bir bilgi sahibi değiliz. Belirsiz bir sürece girdik. Burası vakıf olarak, halktan para toplanarak yapıldı. Şimdi bu proje yapılıyor, ancak ne halkın ne de esnafın haberi yok. Esnaf üzülüyor. Burası yıkılacak gibi gözüküyor. Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir'in proje ne ise bize anlatılmasını istiyoruz.

cihan cödel.PNG

HALKIN İÇİNE İNEMEDİ

Cihan CÖDEL: Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir gelip bize bir şey anlatmadı. Biz küçük esnafız. Onlar büyük balıkların peşinde. Pandemi zaten mağdur etti. Hayat zaten pahalı. Hükümetin başındaki isim benim de reisimdir. Ancak Belediye Başkanı halkın içine inememiştir. Cami yıkılmaz. Sana oy vermiş insanları bu denli mağdur etmek, hiç hoş şeyler değil.

taşkın taşkın.PNG

ESNAF OLARAK MUALLAKTAYIZ

Taşkın TAŞKIN: Buranın ve çevremizdeki binaların yıkacakları söyleniyor. Bize galip bilgi veren yok. Bizi kaldırıp, nereye taşıyacaklar. Ben kiracıyım, ancak mülk sahipleri var. Belki onlarla anlaşacaklar, biz ne olacağız? Taşınma bedeli, işyeri açma ruhsatı bedeli ne olacak? Gelen giden herkes yıkılacağı hakkında soru soruyor. Muallaktayız.

onur kellecioğlu.PNG

RESTORE EDİLSİN

Onur KELLECİOĞLU: Ailemle esnaflık yapıyoruz. Lokantamız var. Yeraltı Camii'ni yıktılar. Orası da habersizce oldu. Şimdi buraya da yıkacaklarmış. Öyle duyumlar alıyoruz. Tüm esnaf arkadaşlar olarak biz bu duruma karşıyız.- Biz buradan ekmek yiyoruz. Sonumuzun ne olacağını bilmiyorum. Bilgi almak istiyoruz. Yıkım yerine restorasyon yapılsa daha iyi olur diye düşünüyorum.

murat güven.PNG

BİZE BİLGİ VERMİYORLAR

Murat GÜVEN: Birkaç senedir buranın yıkılacağı söyleniyor. Ama bize kimse bilgi vermiyor. Zaten pandemi vurdu bizi. Çekimiz var, senedimiz var. Kredi çektik. Nasıl ödeyeceğiz bunları? Hiçbir şey sormadan dükkandan çıkın derlerse ne yapacağız? Belediye Başkanın bizi aydınlatmasını istiyoruz.

Ercan ÜSLÜ

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.