Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban pazarları kurulmaya başlandı.
Kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 150’nin üzerinde artış var. Büyükbaş hayvanlar 40 bin -150 bin lira arasında, küçükbaş hayvanlar 8-10 bin lira arasında alıcı bekliyor. 
Kırımızı etteki fahiş fiyat bu yıl kurbanlıkların el yakacağının işaretini zaten veriyordu. Bir kilogram kıymanın 350 liraya dayandığı günümüzde dar gelirliye kurbanlık hayal oldu. Hele 7500 lira gibi son derece düşük aylığa talim eden emeklinin kurban kesmesi olanaksız.
Emekliye 2018 yılında 1000 lira olarak ödenmeye başlanan ve bu yıl Şeker Bayramı öncesi 2 bin liraya çıkarılan bayram ikramiyesi ile bırakın kurban kesmeyi, şeker ve çikolata aldıktan sonra torunlara harçlık verebilmek bile çok zor.
Zam sağanağı durmaksızın sürüyor, hayat pahalılığı almış başını gidiyor. Sabit ve dar gelirli, emekli, işsiz, esnaf, çiftçi sağanak zammından payını fazlasıyla alıyor. Hal böyle iken ikramiyeler 2 bin lira gibi çok  komik düzeyde. Bu para bayramda emeklinin yüzünü kesinlikle güldürmez, yarasına merhem olmaz. Emeklinin aylığı  yüksek enflasyon karşısında hızla eridi. Açlık sınırının altında kalan aylıkla geçinmeye çalışıyorlar.
Muhalefetin “en düşük emekli aylığı net asgari ücret düzeyine çıkarılsın” yasa teklifi kabul görmedi. Yine CHP tarafından bayram ikramiyelerinin asgari ücret kadar olmasına yönelik yasa teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Ancak o teklifin de kabul edilmeyeceği belli.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim öncesi “Emekli ikramiyelerinin iyileştirilmesine ilişkin hesaplamaların yapıldığını” açıklamıştı. Şu ana dek bu konuda hükümetten bir ses gelmedi. Emekli bu açıklama doğrultusunda hayli umutlanmıştı. Yine de bayrama kısa süre kala ikramiyelere zam yapılması olasılık dahilinde. Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o açıklaması televizyon kanallarında aralıksız yayınlanarak gündemde tutuluyor. 
 Mevcut tutarla bir koyun dahi alması mümkün olmayan emekli, artırılacak ikramiye ile bayramlık gereksinimlerini karşılamayı umuyor. Eğer CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı seçilseydi bayram öncesi emeklinin hesabına 15 bin lira para yatacaktı. Seçilemedi umutlar boşa çıktı.
Muhalefetin “ asgari ücret kadar olsun “teklifine de olumlu yaklaşmayacağı belli olan hükümet en azından bayram ikramiyesine zam yaparak 16 milyonluk kitleyi sevindirmeli. Bayramı buruk geçirmemeli elleri öpülesi ak saçlılar. 
Milyonlarca kıt gelirli emekli Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözüne güvenerek ikramiyelerde hatırı sayılır oranda artış yapılmasını gözlüyor. Sıra o vaadin karşılanmasında.