Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyonla mücadele kapsamında sigara vergilerinde yeni bir düzenlemeye gitti.
Bakanlık, bir süredir nispi vergiyi düşürüp maktu vergiyi artırarak, sigara şirketlerinin fiyat artışlarını sınırlamayı ve böylece sigara zammının enflasyon üzerindeki etkisini azaltmayı amaçlayan bir strateji izliyor.
Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göre, sigaradan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) nedeniyle, sigara şirketleri 1 liralık maliyet farkını fiyatlara yansıtmak için daha önce 5,2 lira zam yapmak zorunda kalıyordu. Ancak yapılan yeni düzenlemeyle bu tutar 4,4 liraya düşürüldü. Bu duruma "mali çarpan" deniyor ve mali çarpanın 5,2’den 4,4’e indirildiği belirtildi.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, sigara başına uygulanan maktu vergi 5,7 TL’den 7,8 TL’ye çıkarıldı, nispi vergi oranı ise %57’den %53,5’e indirildi. Bu düşen nispi vergi oranı, mali çarpanı da aşağı çekmiş oldu.
Temmuz ayından bu yana sigara şirketleri, maliyet artışları nedeniyle yaklaşık 10,5 lira zam yapmıştı. Yeni düzenleme ile çarpanın 5,2'den 4,4 liraya inmesi, zam tutarını da yaklaşık 2 lira azaltarak 8,5 liraya çekecek. Yani aynı maliyet artışıyla yapılacak zamlar artık 10,5 lira yerine 8,5 lira olacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2024 yılının ilk 7 ayında tütün ürünlerinden elde edilen ÖTV tahsilatında bir önceki yılın aynı dönemine göre %87'lik bir artış kaydedildi.
Bu düzenlemenin, sigara fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini sınırlayacağı öngörülüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2024 yılı 1. Enflasyon Raporu'nda da belirtildiği gibi, bu yeni vergi yapısının ilerleyen dönemlerde daha düşük perakende fiyat artışlarıyla enflasyonist baskıyı azaltması bekleniyor.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.