Siber Güvenlik Tedbirleri Alanında Yazılım Uzmanı Levent Tanrıverdi, Sevtap Sağlam moderatörlüğünde yayınlanan Uyan Samsun programına konuk oldu. Tanrıverdi, yazılım sektörüyle ilgili vatandaşların bilinçlenmesi konusuna dikkat çekerek, "YouTube'da bile Siber Güvenlikle alakalı farkındalık eğitimleri var, vatandaş onları izlesin" dedi. 

"BİLİNÇ ÖNEMLİ"

Tanrıverdi, farkındalık eğitimi programlarına ilişkin açıklamalarda bulunarak, "Bu alanda insanlarımızın öncelikle algısının açık olması lazım. Bunla alakalı bizim Siber Güvenlik alanında yapmış olduğumuz çalışmalarda mesela algı yönetimi programlarımız vardır. Daha sonra farkındalık eğitimi programımız var. Bu farkındalık eğitimini aldıktan sonra kişi internet üzerinden gelen bir verinin gerçek olup olmadığı noktasında biraz daha bilinçlenmiş oluyor. Yani bugün bir banka şubesinin internet sitesini birebir kopyalıyorlar. Halbuki o yazılımcı gerçekten bir şeyler yapmak istese, para kazanmak istese o yazılım bilgisiyle çok daha büyük paralar kazanabilir ama bunu dolandırmak üzerine kullanıyor, ben de bunu anlamıyorum" dedi.

"FARKINDALIK EĞİTİMLERİ TAKİP EDİLMELİ"

Siber dolandırıcılığa dikkat çeken Tanrıverdi, "Bir bankanın komple sisteminin aynısını yapıyor insanlar ve internet sitesine giren kişiler bunun bir banka mı yoksa dolandırma aracı mı diye tespit edemiyor. bunu nasıl tespit edebilir, öncelikle biraz teknik bilgisi olması lazım veya bu noktada farkındalık eğitimi almış olması lazım. Çünkü bugün biz burda şunlara dikkat edilmesi gerekir demekle çözüm olmuyor. Bunla alakalı bir farkındalık eğitimi, YouTube'da bile Siber Güvenlikle alakalı farkındalık eğitimleri var, izlesinler onları. Çünkü bir internet sitesine girdiğini zaman yukarıdaki güvenlik protokolünden, güvenlik sertfikasının olup olmadığından, alan adının gerçek mi yoksa sahte bir alan adı mı veya bir mobil uygulamanın bugün marketler üzerinden İOS'ta Androidde girdiğimiz zaman market uygulamalarının içerisinde gerçekten o bankaya mı ait olup olmadığıyla alakalı farkındalık eğitimi alması gerekiyor. Bunlara çok dikkat etsinler. Özellikle sosyal medyada çokça karşılaştığımız, güvenlik merkezinden geliyormuş gibi o sosyal medyanın ikonunu kullanıyor şu web sitesinde sizinle alakalı uygunsuz resimler var, yazılar var gördünüz mü bunu diye bana dahi atıyorlar bunu. Biz de orda esprili bir şekilde şu cevabı veriyoruz, abdestimizden şüphemiz yok. Olmadığından emin olduğumuz için. Ama bu noktada kafasında soru işareti olan bir kişi buna çok kolaylıkla düşebiliyor" ifadelerini kullandı. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.