Sevinç ve hüzünler... 

Abone Ol

2023 yılı; Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümünden ötürü çok anlamlı ve değerliydi. Türk ulusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün armağanı Cumhuriyetin 100. yaşını coşkuyla kutladı.
Cumhuriyet’in tanıdığı olanakların, çağdaşlığın temeli Atatürk ilke ve devrimlerinin bilincinde olan yurttaş 100. yılın coşkusunu doyasıya yaşarken, Ulu Önder’e olan saygısını dosta düşmana bir kez daha gösterdi. Ne denli görmezden gelinse, anlamsızlaştırılmaya çalışılsa da Cumhuriyet tutkunu yurttaş Atatürk'e bağlılığını her daim kanıtlıyor.   
2023 yılı Cumhuriyet’in 100 yaşına ulaşmasından dolayı sevindirirken, 6 Şubat’ta 11 ili vuran, 10 binlerce insanı yaşamdan koparan “asrın felaketi” olarak nitelendirilen depremden ötürü oldukça üzdü. Deprem ülkesi olmamıza karşın, yeterli önlemlerin hayata geçirilememesinin bedelini canlarıyla ödedi on binler.
Yılın son günlerinde Irak’ın kuzeyinden gelen12 şehit haberi ülkenin yüreğini dağladı. Bölücü terör örgütü 12 yiğit vatan evladını alçak saldırı ile şehit etti. Yıl içinde de eli kanlı terör örgütünün hain saldırıları sonucu  askerlerimiz şehit olmuştu. Mehmetçiğin özverisi, yurt sevgisi hiçbir şeyle ödenemez. Onlar canları pahasına ülke güvenliği için görevinin başında. Her şehit haberi Türkiye’nin kalbine ok gibi saplanıyor. 
Uğurladığımız 2023 dar ve sabit gelirli milyonlar için hiç de iyi geçmedi. Bir türlü dizginlenemeyen hayat pahalılığı ve aylıkları eriten yüksek enflasyondan ötürü düşük gelirli memur, emekçi ve emekli hayat pahalılığı altında ezildikçe ezildi.
Mutfağı ve cebi yakan hayat pahalılığı karşısında, aylık ve maaşlara yüzde 100 zam yapılsa bile bu koşullarda dar gelirlinin soluklanması olanaksız. 2023 yılına egemen olan, sabit gelirlinin belinin büken  kötü ekonomik tablonun yeni yılda giderilmesi en büyük dileğimiz. Zira insanların mutlu olabilmesi, sorunları olmaksızın gönlünce yaşayabilmesi, gönenç düzeyini yükseltebilmesi güçlü ekonomi ile olası. Ancak göstergeler 2024’te de ekonomik sorunların süreceğini gösteriyor. Özellikle emekliyi rahatlatacak düzenlemeleri hayat geçirmek kaçınılmaz. Zira ekonomik sorunlarla en çok boğuşan, ezilen onlar.
Yeni yıl yeni heyecan, yeni umut demektir. Güle güle 2023, hoş geldin 2024.
Tuzu kuru olanların dışında kalan, milyonlarca dar ve sabit gelirli  yeni yılı evlerinde karşılayacak. Sürekli artan temel gıda ürünleri ile el yakan kuru yemiş fiyatlarından ötürü evde de olsa ağız tadıyla yılbaşını kutlamak oldukça maliyetli.
Yeni yılı evde aile, yakınlarla ve dostlarla karşılamak için kurulacak yılbaşı sofrası cep yakıyor. Yılbaşını evde kutlamanın ederi 2 bin liradan başlıyor. Sofrayı süsleyecek gıda ürünleri ve kuru yemişlerin çeşidine göre daha da artıyor.  
Gönlünce yiyip içilecek masa kurmanın maliyeti, geçen yıla göre yüzde 200’ye yakın arttı. Bu koşullarda emekçi ve emekli evlerinde mütevazı yılbaşı sofrası kurmakta bile  zorlanacak.
Garibanlar için eğlence mekanlarında, lüks otellerde yılbaşını karşılamak olanaksız. Ünlü sanatçıların 25, 15 milyon TL alarak sahneye çıktığı otellere gidebilmek milyonlar için hayalin ötesinde. Oraya ancak sürdürülen ekonomi politikası ile parasını katlayan tuzu kuru bir avuç azınlık gidebiliyor. 
Yeni yılda her şeyin gönlünüzce olmasını,  dar ve sabit gelirlinin ekonomik durumlarının iyileşmesini dilerim...