İran başsavcılığı, ABD’ye istihbarat sağladığı gerekçesiyle suç içeriğinin tespiti üzerine açılan davada Whatsapp’ın yasaklandığı duyuruldu.

İnternet suçlarından sorumlu komitenin başkanı Abdulsamed Hurremabadi, WhatsApp’ın bir diğer sosyal medya ağı olan Facebook tarafından satın alınmasını gerekçe göstererek, kapatılacağını duyurdu.

Hurremabadi, Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg’in ‘Amerikalı bir siyonist’ olduğunu iddia ederek, WhatsApp yasağını savundu.

Komite henüz, Viber, Tango ve Instagram gibi diğer mobil uygulamaları yasaklamayı düşünmediklerini belirtti.

İran geçtiğimiz Aralık ayında ‘WeChat’ adlı uygulamayı yasaklamıştı.

Dünya çapında milyonlarca kullanıcısı bulunan Facebook ve Twitter ise 2009 yılından beri İran’da yasaklı. Zira, eski İran Devlet Başkanı Mahmut Ahmedinecat’ın yeniden seçilmesine itiraz eden kesim, büyük ölçüde Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım ağları üzerinden örgütlenmişti.

Ilımlı politikalarıyla tanınan Ruhani yönetimi ise yasağa karşı çıkıyor. Batı dünyasında da ‘reformcu’ olarak da kabul edilen Ruhani, internet sansürüne karşı politika yürüteceğini söylemiş ve İranlıların sosyal medya ağlarına sorunsuz bir şekilde erişebileceğini vaat etmişti.

Ancak, Ruhani’nin vaatlerine rağmen sosyal medya ağları İran’daki yerleşik otoritelerce Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin istihbarat ağı olarak görüyor. Whatsapp üzerinden başlayan tartışma, İran’daki yerleşik devlet düzeni ile reformcu iktidarı bir kez daha karşı karşıya getirdi.

İletişim Bakanı Mahmud Mehr ise, “Hükümet WhatsApp’ın kapatılmasına kesinlikle karşıdır” dedi. Resmi haber ajansı İRNA’ya konuşan Mehr, hükümetin sansüre karşı olduğunu da savundu.

Ruhani’nin konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapıp yapmayacağı ise henüz bilinmiyor.

haber3