SESOB Başkanı Hacı Eyüb Güler, mesleki eğitimde yeni bir dönem başladığını belirterek, "Gençlerimizi ara eleman değil, aranan eleman olmaları için bu fırsattan yararlanmaya davet ediyoruz" diyerek çağrıda bulundu.

GENÇ İŞSİZLİK İÇİN ÖNEMLİ

Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde Başkan Eyüb Güler başkanlığında yapılan toplantıda 'Mesleki Eğitim  Programı' ile ilgili çalışmalarla ilgili istişarelerde bulunuldu. Mesleki eğitim bir ülkenin gelişmişlik ve üretimin yapısını doğrudan etkileyen en önemli faktörlerin başında geldiğini belirten Başkan Güler, "Düzenleme ile mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin her ay aldıkları asgari ücretin 3'te 1'i kadar ücretin tamamı, artık devlet tarafından ödenecek. 3'üncü sınıf sonunda kalfa olan öğrencilerin aldıkları ücret, asgari ücretin 3'te 1'inden asgari ücretin yarısına yükseltildi. Bu ücretin tamamı da devlet tarafından ödenecek. Yani artık kalfalar, asgari ücretin üçte birini değil, yarısı kadar ücret alacak. Bu, mesleki eğitim merkezlerine öğrencilerin yönelimi açısından çok önemli bir teşvik oluşturacaktır. Ustalık yeterliliği kazanmış olanlar, mesleklerinde en az 10 yıl çalıştıklarını belgelemeleri durumunda bakanlık tarafından açılan iş pedagoji kursu sınavına doğrudan katılabilecek ve başarılı olanlara usta öğreticilik belgesi verilebilecek. Bu adımlar genç işsizliğin azaltılması ile ilgili çok önemli bir adımdır" diye konuştu.

FIRSATTAN YARARLANIN

Programın avantajlar sağladığını kaydeden Başkan Güler, Esnaf sanatkarlar ve diğer işverenler yanlarında yetiştirmek için çırak bulamazken yapılan düzenleme ile hem işveren hem mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenci açısından da avantajlar getirilmiş oldu. Bu büyük fırsattan yararlanmak için eğitimini yarıda bırakmış tamamlayamamış, örgün eğitime  devam edemeyen gençleri de mesleki eğitim  merkezlerine müracaat ederek eğitimlerini   tamamlamaları ve meslek sahibi olmaları konusunda uyarıyoruz. Gençlerimizi ara eleman değil, aranan eleman olmaları için bu fırsattan yararlanmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

İŞLETMELER AL-ÇEK YAPMASIN

İlkadım Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Şahin de 'Mesleki Eğitim Programı'na tüm meslek liselerinin dahil olduğunu belirterek, bazı işletmelerinin devlet teşvikini öğrencilere vermediğine yönelik şikayetlerin geldiğini öne sürdü.  Şahin, "Ortaokul mezunu olan her yaş grubunda öğrencileri kaydediyoruz. Önümüzdeki en büyük fırsat eskiden çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamında değildi. Bir de lise diploması olmadığı için ailelerimiz endişe ediyordu. Bu sorun kalktı. Çünkü geçen yıl kayıtlarımız 800'ken yasal değişimden sonra, aktif öğrenci sayımız bin 300 oldu. Pasif öğrencimizle toplamda 2 bin küsür öğrencimiz var. Artık tüm meslek liseleri bu program kapsamında. Sınıflar açıldı, öğretmenler görevlendirildi. Bir de işletmelerimize sesleniyorum; Çırak alan işletmelerimizin
asgari ücretin yüzde 30 kadar olan maaşı yani bin 276 lirayı çırağın banka hesabına yatırmaları istiyoruz. Çünkü banka dekontunu okullar topluyorlar takip eden iki ayda da işletmenin hesabına biz aynı ücreti yatırıyoruz. 9., 10., ve 11. sınıflarda böyle. 12.sınıfa geçtiğinde de asgari ücretin yüzde ellisi kadar veriyoruz. . Bazı işletmeler çocuğa para vermemek ya da verilen teşviki de vermemek üzerine yani al-çek yaptıklarına yönelik şikayetler geliyor. Bu konuda üyelerinizi uyarmanızı istiyoruz." dedi.

Dilber BAHADIR

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.