PC ve dizüstü bilgisayarda dünya çapında pazar payı liderliğini sürdüren Lenovo, Türkiye’de de aynı başarıyı yakaladı.

Lenovo Türkiye Genel Müdürü Gülfem Çakmakçı, düzenlediği basın toplantısında, daralan pazar paylarına rağmen Lenovo'nun hem dünya'da hem de Türkiye'de büyümeye devam ettiğini açıkladı. Çakmakçı, "Lenovo, IDC raporuna göre yüzde 17,7 pazar payı ile dünyada liderliğini sürdürdü. Türkiye’de de geçtiğimiz yıl başlattığımız yeniden yapılanma stratejisinin sonucunda hem PC pazarının hem de dizüstü bilgisayar pazarının birincisi olduk" dedi.

Lenovo'nun, dünya nüfusunun dörtte birini oluşturan en büyük yedi PC pazarının beşinde pazar liderliğini elde ettiğini belirten Çakmakçı, "Lenovo, yüzde 17,7 rekor pazar payı ile bir numaraya yerleştiği 2013/14 yılı ikinci finansal çeyrek boyunca 9,8 milyar ABD doları çeyrek dönem geliri elde etti. Lenovo, art arda 18 çeyrek boyunca pazarın genelinden daha fazla büyüdü. Çeyrek dönem boyunca dünyada her saniye 4 Lenovo ürünü satıldı" diye konuştu. Çakmakçı, Türkiye’nin de içinde bulunduğu EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde pazarın yüzde 16 küçülmesine rağmen elde ettikleri başarının sebebinin şirketin “koru ve saldır” stratejisini güçlü bir şekilde yürütmesi, yenilikçi ürün portföyü ve tablet, akıllı telefon, akıllı televizyon ve diğer akıllı mobil cihazları içeren PC+ ürünlerinden eldi edilen gelirlerin artması olduğunu belirtti.

Gülfem Çakmakçı, şirketin Türkiye’de yüzde 11,3 oranında küçülen PC pazarına rağmen yıldan yıla yüzde 95,4 büyüyerek, yüzde 18,2 pazar payına ulaştığını ve Türkiye’de pazar lideri olduğunu söyledi. Çakmakçı ayrıca yüzde 11 küçülen dizüstü bilgisayar pazarında yıldan yıla yüzde 95 büyüyerek, yüzde 23,6 pazar payı ile liderliğe yerleştiklerini yine yüzde 11,8 küçülen masaüstü bilgisayar pazarında ise yıldan yıla yüzde 111 büyüyerek 3. sıraya yerleştiklerini belirtti.

“TÜRKİYE, LENOVO İÇİN STRATEJİK ÜLKELERİN BAŞINDA GELİYOR”

Lenovo'nun, PC pazarında kazanmış olduğu liderliğin yanı sıra, pazara sunalı henüz çok kısa bir süre olmasına rağmen, yıldan yıla iki kat büyüyerek toplam iş hacminin yüzde 15’ini oluşturan PC+ alanındaki ürünleri ile olağanüstü performans gösterdiğini belirteren Çakmakçı, "1,5 sene öncesinde başlayan yeniden yapılanma sürecinin ardından, pazardaki liderliğimizi elde etmiş olmaktan son derece memnun ve gururluyuz. Pazarda, kurumsal segmentteki başarımızı, tüketici segmentine de taşıyarak, yenilikçi ürün portföyümüz, dinamik ve tüketici ihtiyaçlarına önem veren Lenovo ekibimiz, değer katan iş ortaklarımız ve şirket kültürümüz ile lider marka olduk. Ancak oyunun henüz yeni başladığını düşünüyorum. Türkiye, Lenovo için stratejik ülkelerin arasında ilk sıralarda gelmektedir. Dünyada PC+ alanında elde ettiğimiz başarıyı, Türkiye’ye de taşıyacağız. Tabletlerimizin, tasarım, kullanım kolaylığı ve dayanıklılık gibi avantajlarının tüketicimiz tarafından beğeni ile tercih edileceğine eminiz. Her alanda pazar büyümesinin üstünde büyüyerek tüketicimize en iyi ve yeni ürünleri en hızlı şekilde sunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ASHTON KUTCHER'LA TANITIM VE ÜRÜN GELİŞTİRME ANLAŞMASI

Lenovo'nun 2011 yılında ölen Apple'ın CEO'su Steve Jobs'ın hayatının anlatıldığı filmde Jobs'ı canlandıran Ashton Kutcher ile Yoga serisi tabletlerin geliştirilmesi ve tanıtımı için anlaştığını belirten Çakmakçı, tabletlerin Aralık ayında pazarda yerini alacağını söyledi. Kutcher'ın mühendis olduğunu belirten Çakmakçı Yoga serisinin geliştirilmesinde oyuncunun katkıları olduğunu da söyledi.

Çakmakçı, üçüncüsü dün yapılan ve Telpa'nın kazandığı Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) projesi kapsamındaki dördüncü ihaleye katılacaklarını da kaydetti.