Çerkez tavuğu Kafkas mutfağından Türk mutfağına girmiştir. Yapımı kolay ve lezzetiyle sofralarda yerini alan bu yemek aslında bir meze olarak sofralara sunuluyor. İşte 'Samsun Çezkez tavuğu nasıl yapılır?' sorusunun yanıtı. ve Çerkez tavuğu tarifi...

çerkez tavuğu 4.jpg

Tavuk sevenler için ilk denemeden sonra vazgeçilmez bir lezzet halini alan Çerkez Tavuğu, yapılış biçimi ve kolay yapımı sayesinde herkesin evinde de yapıp  deneyebileceği bir lezzet olarak Samsun yöresinde sofralarda sıklıkla bulunuyor

çerkez tavuğu 3.jpg

Çerkez Tavuğu, Çerkezler tarafından yapılan bir meze çeşididir. Çerkez tavuğu iki çeşit olarak unlu ve cevizli iki türde yapılmaktadır. Cevizli olanı tavuk ve ceviz içi ile yapılan bir tür yemektir. İçine ayrıca sarımsak, yağ, biber, tuz ve karabiber eklenir. 

çerkez tavuğu 2.jpg

SAMSUN ÇERKEZ TAVUĞU MALZEMELERİ

Tavuk İçin:

adet bütün tavuk (haşlanmış)

su bardağı su

Harcı İçin:

diş sarımsak

çay kaşığı tuz

1,5 su bardağı ceviz içi

dilim bayat ekmek içi

1,5 su bardağı tavuk suyu

1/2 çay kaşığı karabiber

Üzeri için :

yemek kaşığı sıvı yağ

çay kaşığı toz kırmızı biber

ÇERKEZ TAVUĞU  YAPILIŞI PÜF NOKTALARI

Kapağı kapalı kaplarda, buzdolabında saklamaya ve kısa sürede tüketmeye özen gösterin. Ceviz içli karışıma haşladıktan sonra çekirdeklerini çıkardığınız ve küçük parçalar halinde doğradığınız kurutulmuş kırmızı biberler de ekleyebilirsiniz. Ufaladığınız bayat ekmek içlerini sütle ıslayıp suyunu süzdükten sonra da tavuk suyuyla karıştırabilirsiniz.

çerkez tavuğu 1.jpg

ÇERKEZ TAVUĞU TARİFİ

Havanda sarımsakları dövün 

Ayıklanmış ceviz içlerini katıp havanda dövme işlemini sürdürün.

Ufalanmış bayat ekmek içlerini azar azar eklenen tavuk suyuyla yumuşatın.

Yumuşayan ekmek içinin üzerine havanda dövdüğünüz sarımsaklı ceviz karışımını ekleyip karıştırın. Karabiberle tatlandırın.

Kemik ve derilerini ayıkladığınız tavuğu, ince uzun parçalar halinde didikleyin. Tel tel ditilmiş tavuk etleriyle cevizli karışımı ve bayat ekmek içini karıştırın.

Çerkez tavuğu servise hazır

İsteğe göre  küçük bir tavada kızdırdığınız sıvı yağa toz kırmızı biberle karıştırdıktan sonra üzerine gezdirin.  Afiyet olsun!

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN