Samsun'a 81 kilometre uzaklıktaki Havza ilçesi tarihi zenginlikleri ve güzelliğiyle gezmeye gidenlerin gözünü doyuruyor. Peki Havza'ya gittiğiniz zaman nereleri görmelisiniz? "Samsun'un Havza ilçesinde gezilecek yerler" nerelerdir sizin için yazdık...

HAVZA 2.jpg

HAVZA İLÇESİNDE GEZİLECEK YERLER

Samsun il merkezine 81 kilometre uzaklıkta bulunan Havza ilçesi Kurtuluş Savaşında önemli kararlara tanıklık etmiş bu şehir, ülkenin kaderinin değişmesine şahitlik etmiştir. Havza ilçesi tarihi ve doğal güzellikleriyle de dikkat çeken bir ilçedir. Bu önemli tarihi bulunan "Havzada gezilecek yerler nerelerdir?" isim isim detaylarıyla sizler için sıraladık.

ATATÜRK EVİ

Kurtuluş mücadelesini başlatmak için Samsun'a çıkan Atatürk Havza'ya geçmiş ve çalışmalarına başlamıştır. 25 Mayıs -13 Haziran tarihlerinde zamanında otel olarak kullanılan bu binada konaklamıştır. Daha sonrasında müzeye çevrilmiştir. Atatürk Evi adıyla bilinen müzede, Atatürk’ün kullandığı şahsi eşyalar, Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan silahlar ve yöresel eşyalar bulunmaktadır.

LERDÜĞE TÜMÜLÜSLERİ

Havza'ya 22 kilometre uzaklıkta bulunan Tümülüsler, Milattan önce 100 ila milattan sonra 200 yılları arasındaki dönemlere ait olduğu bilinmektedir. Havzanın Lerdüğe köyünde bulunmaktadır. Tümülüsler 5 tanedir. Yapılan kazı çalışmalarında tarihi eser bulunan bölgede hala farklı eserlerin bulunduğu düşünülmektedir.

BÜYÜK HAMAM

Havzada bulunan bu hamamın Romalılar tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir. İlçe merkezinde bulunan İmaret mahallesi sınırlarında yer almaktadır. Havzanın tarihi sembolleri arasında yer alan bu hamam tarihi yapılar gibi gösterişli değildir. Sade bir yapıya sahiptir.

HAVZA.jpg

İMARETHANE

Havzaya gidilip görülmesi gereken yerlerden olan tarihi imarethane, Osmanlı padişahlarından II. Murat zamanında yaptırıldığı bilinen yapı, Amasya valisi Mustafa Bey inşa ettirmiştir. Bu binanın duvarında Latince olarak; “Bu kaplıcalara gelen kişi büyük ihtimalle tedavi olur ve Tanrı Asklepios’a şükranlarını sunar” yazmaktadır.

havza-gezilecek-yerler-kapak.jpg

KURT KÖPRÜSÜ

Havza'nın en eski tarihi yapısı olduğu düşünülmektedir. Bu köprü Kayabaşı köyünde bulunmaktadır. Ne zaman yapıldığına dair bir bilgi bulunmamaktadır. Tarihi notlarda Roma döneminde tamir ettirildiği anlaşılmaktadır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.