Samsun adının ortaya çıkışı, Samsun için kullanılan diğer eski isimler ve daha fazlası "Samsun'un eski adı nedir?" sorusunun yanıtını sizler için derledik.

samsunnnnn.jpg

SAMSUN'UN ESKİ ADI

Samsun adının Yunanca Amisos kelimesinden geldiği söylenmektedir, ancak kelimenin kökeninin Yunan öncesi döneme ait olma ihtimali çok daha kuvvetlidir. Amisos kelimesinin Yunanca değil Palaskça olduğu bugün Yunan tarihçileri tarafından da kabul edilmiştir. Amisos adı o dönemde deniz yoluyla bölgeye Yunanlıların gelmesiyle onlar tarafından verildiği düşünülmektedir., 

SAMSUN 2.jpg

SAMSUN'UN ESKİ ADI NEDİR?

Samsun'un ismi  birçok kez değişime uğramıştır. Samsun'un değişen isimleri ;Enete, Simisso, Amisos ,Pompeiopolis ve son olarak Samsun şeklinde kalmıştır.

SAMSUN 1.jpg

AMİSOS ADI POMPEİOPOLİS ADINA ÇEVRİLMİŞ

M.Ö.64 yılında Roma imparatoru Pompeius Amisos 'a gelmiş ve adını Pompeiopolis'e çevirmiştir. Fakat bu isim kalıcı olmamış ve Amisos ismi geçerliliğini sonraki dönemlerde de sürdürmüştür.

SAMSUNNN.jpg

SAMSUN ADININ  ORTAYA ÇIKIŞI

"Samsun" adının ortaya çıkışı ise, Türklerin bu bölgeye hakim olmasından sonraya denk gelmektedir. XII.ve XIII. asırlarda Türk kaynaklarında Samsun ismi kullanılırken aynı tarihlerdeki Batı kaynaklarında ise "Sampson" adı kullanılmaktadır. Samsun ismi de, Sampson ismi de, bu iki kelimede Amisos kelimesinden dönüştürülmüş olduğu tahmin edilmektedir. Osmanlı dönemi kaynaklarında ise Samsun adı kullanılmaktadır. Sancak adı ise Canik olarak geçmektedir. Cumhuriyet döneminde ise vilayet haline gelmiş ve günümüzde şehir için Samsun adı kullanılmaktadır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

samsun eski adı.jpg