Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir araya gelen otel, restoran, kafeterya ve eğlence mekanı işletmecileri, kalifiye eleman sorununun ilçede had safhaya ulaştığını belirterek, aşçı, garson, servis elemanı gibi turizm sektörüne yönelik eleman yetiştirmek üzere bir meslek lisesinin Salihli’de acilen kurulması gerektiği görüşünde birleşti.
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın sektörel analizlerinden sekizincisi turizm sektörüne yönelik olarak gerçekleştirildi. Salihli TSO Meclis Salonu’nda, 35 üyeyle yapılan anket çalışmasında ortaya çıkan sonuçları değerlendirmek üzere üyelerle ortak bir toplantı yapan Salihli TSO yönetimi, konunun muhatabı kurum temsilcilerinin de katıldığı verimli bir çalışmaya imza attı.
Anket sonuçlarından, sektör işletmecilerinin ağırlıklı olarak üniversite ve lise mezunlarından oluştuğu ortaya çıkarken, 35 üyeden 21’inin en önemli sorununun kalifiye eleman sıkıntısı olduğu tespit edildi. 25 sorudan oluşan ankette sorunlarının çözümüne ilişkin sektör temsilcileri turizm sektörünün ihtiyacı olan resepsiyon elemanı, aşçı, komi ve garson yetiştirilmesi için ya mevcut meslek liselerinden birine ilgili bir bölüm eklenmesi ya da Salihli’de Turizm Meslek Lisesi açılması görüşleri ısrarlı bir şekilde vurgulandı.
Toplantıya Salihli TSO yönetimi ve meclis üyelerinin yanı sıra İş Bankası Müdürü İsmail Dağdelen, Salihli TSO Talat Zurnacı Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Ulvi Turhan, Hafsa Sultan Kız Meslek Lisesi Müdürü Gürcan Demir, İl Kültür Turizm Salihli Şube Müdürü Mehmet Bilgi, İş-Kur ve SGK temsilcileri katıldı.
SEKTÖR TEMSİLCİLERİ RAPORU DEĞERLENDİRDİ
Sektör temsilcileri raporun değerlendirmesi sırasında görüşlerini de sözlü olarak ifade etme ve konuları tartışma imkanı buldu. Turizmciler kalifiye eleman konusunun Salihli’de en önemli sorun olarak karşılarına çıktığını burada da tekrarladı ve acil çözüm konusunda Salihli TSO yönetiminin devreye girmesini talep etti. Salihli gibi turizmin yükselen değer olduğu, tarihi önemi büyük bir yerde turizm elemanı yetiştirecek bir bölümün olmayışını büyük bir eksiklik olarak niteleyen üyeler, eğitim alanındaki bu eksikliğin giderilmesi için ilgili makamların harekete geçirilmesini istedi.
12 YILLIK KESİNTİSİZ EĞİTİMİN SONUCU
Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, kalifiye eleman ihtiyacının 12 yıllık kesintisiz eğitimle birlikte tüm sektörlerde kendini gösterdiğini, önceleri çıraklıktan eleman yetişirken şimdi bu alanda tüm sektörlerde bir boşluk oluştuğunu ifade etti. Yapılan sektörel anketle bu sorunun turizm alanında had safhalara ulaştığını tespit ettiklerini belirten Yüksel, “Üyelerimizin sorunlarına odanın nasıl bir katkı yapabileceğini ortaya çıkarmak üzere yaptığımız bu anket çalışmasıyla, kalifiye eleman ihtiyacının turizm sektöründe had safhaya ulaştığını görmüş olduk. Biz TSO olarak, meslek liselerinde bu bölümün açılması konusunda yetkili mercilere başvuru yaparak bu konuda ön ayak olabiliriz. Ayrıca ihtiyaç duyulan bölümlerde en az 12’şer kişilik sınıflar olmak kaydı ile Halk Eğitim Merkezi ile birlikte kurslar düzenleyebiliriz.” dedi.
Hafsa Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Gürcan Demir, okullarında “Yiyecek- İçecek” bölümü bulunduğunu ve buradan yetişen öğrencilerin sektörde iş bulabildiğini, talep edilmesi halinde turizm sektörüne diğer elemanları yetiştirecek bölümü de okullarında açabileceklerini ifade etti.