Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem, bugün köşesinde asker kaçaklarını uyardı. Erdem, cezanın askerlikten sonra da gelebileceğini bu rakamın 40 bin liraya kadar yükselebileceğini belirtti.



İşte o yazı:

Askerlik çağına gelen gençleri ilgilendiren önemli bir konu var. Askerlik çağı geldiği halde yoklama yaptırmayanlara ya da kaçak duruma düşenlere idari para cezası kesiliyor. Daha sonra teslim olsanız veya polis zoruyla birliğinize getirilseniz bile bu ceza mutlaka uygulanıyor. Cezayı belirleyen ise kaçaklık süreniz. Bu rakam da 1111 sayılı Yasa'nın 39. maddesine göre 250'den başlayıp 40 bin liraya kadar çıkabiliyor. Kaçak olanlar 4 ay içinde teslim olurlarsa 250, süreyi 20 yıla uzatırlarsa 20 bin liraya varan rakamlarda ceza ödeyebiliyor. Eğer yakalanarak askere gitmişse ceza bin ila 40 bin lira arasında değişiyor. Üstelik bu rakamlar her yıl güncellendiği için sürekli artıyor. Yasaya göre cezanın tahsilatı tezkereden sonraya bırakılıyor. Yani 'ben askerliğimi yaptım, bana ceza uygulanmaz' diye düşünmeyin. Zaman aşımı da işlemiyor. Vergi daireleri sıkı takipte. Gönderilen tebligatlara rağmen ödeme yapılmazsa ceza e-haciz ile banka hesaplarınızdan tahsil ediliyor. Banka hesaplarına da bloke konuluyor.

PEKİ NE YAPMALI?

Gerek e-devlet uygulaması gerekse gib.gov.tr adresinden üzerinizde bir vergi ya da idari para cezası borcu olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer varsa en kısa zamanda gidip vergi dairesiyle görüşerek detaylar hakkında bilgi almalısınız.

Kaynak : Sabah