AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, AB tarafından desteklenen Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneğinin açılışına katıldı.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Açılış programına Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, daire müdürleri ve davetliler katıldı. Nevşehir Valisi ve AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Berger tarafından açılışı gerçekleştirilen Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği yetkililerinden bilgiler aldı. Vali Aktaş ve Büyükelçi Berger dernek binasına eğitimlerine devam eden öğrenciler ile de bir süre sohbet ederek sıkıntılarını dinledi.

Daha sonra burada düzenlenen toplantıda konuşan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği sorumlusu Burç Tuna, Türkiye’de ülkeye gelen sığınmacılara 25 milyar dolar harcama yaptığını dünyada ise diğer ülkelerin 6 buçuk milyar dolar harcama yaptığını belirtti.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ise burada yaptığı konuşmada, “Geçen Kasım ayında AB, öncelikle sığınmacılara yönelik olmak üzere çok çeşitli hizmetleri ücretsiz sunması amacıyla ASAM ile 7,5 milyon Avro tutarında bir hibe anlaşması imzalamıştır. ASAM gibi 12 yılı aşkın bir süredir Türkiye’deki mülteci ve sığınmacılara destek olmak üzere çalışan bir kuruluşa fon sağlanmasına karar verilmesinin nedeni, Türkiye’de sığınmacılara bağlı olarak yaşanan kriz içerisinde kriz, ve uluslararası toplumun koruma altındaki Suriyelilere sağlanan desteğe kıyasla daha sınırlı destek sağlamasıdır. Hizmetler ASAM tarafından, bugün Nevşehir’de açılışını yapmış olduğumuz Çoklu Hizmet Merkezi gibi merkezlerin yanı sıra daha küçük ölçekli de olabilen; bununla birlikte, mülteci ve sığınmacıların yaşamlarını ve Türkiye’ye entegrasyonlarını kolaylaştıran bir dizi önemli hizmeti sunmakta olan saha ofisleri aracılığıyla verilmektedir. ASAM ile işbirliğimiz, Orta Anadolu’daki 18 şehirde yaşayan yaklaşık 50 bin sığınmacıya (Afgan, Irak, İran, Somali uyruklular ve diğerleri) ve yaklaşık 12 bin 500 Suriyeli mülteciye hizmet sunumunu amaçlamaktadır. Söz konusu şehirlerde, geçici koruma altındaki binlerce Suriyelinin yanı sıra 6 binden fazla sığınmacı yaşamaktadır” diye konuştu.