Kuzey Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) Sinop’ta gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında, 2015 yılı yatırım planında Kastamonu, Çankırı ve Sinop’a toplam 20 milyon TL’lik hibe sağlanacağı açıklandı.
Sinop Valiliği toplantı salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına Sinop Valisi ve Kuzey Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, İl Genel Meclisi Başkanı Şükrü Gündoğdu, Sinop Valiliği Yatırım Danışmanı Hayati Yaşar, KUZKA Sinop Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berkol Alevli, resmi kurum müdürleri ve davetliler katıldı.
"3 İLE 20,5 MİLYON LİRALIK BİR KAYNAK”
Programın açılış konuşmasını yapan KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, bölgenin gelişiminde turizm ve ihracatın önemine vurgu yaptı. Çağlar, “Bugün itibari ile 20,5 milyon liralık bir kaynağı üç ilimizin kamu kurumları ve özel sektörün kullanımına açmış bulunuyoruz. Bilindiği gibi kalkınma ajansları sistemi Türkiye’yi sosyoekonomik olarak 26 bölgede değerlendiriyor. Bizim bölgemiz Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinden oluşuyor. Nüfusu toplamda 1 milyonun altında olan tek kalkınma ajansıyız. Önemli miktarda bölgemiz göç veriyor. Büyükşehirlerin yanı başında olmanın da dezavantajını yaşadığımızı söyleyebiliriz. Kent ve kır nüfusu oranlarımız birbirine çok yakın. Ekonomik yapımız temel ticari faaliyetler ve tarım ağırlıklı yapı arz ediyor. Sanayi yapımızda öne çıkan sektörler ağaç ürünleri, gıda ve tekstil sektörü olarak görülüyor. İmalat sanayimizde çok düşük ve orta düşük teknoloji düzeyinde üretim yapıyor. Ayrıca bölgemizin ihracatı da epeyi az seviyede. Bunları açıklamamın sebebi bu seneki mali destek programlarından beklentilerimizi vurgulamak istedik. Bizler Kalkınma Bakanlığı ve ajans olarak, bölgemizden yeni ürün çalışmaları, Ar-Ge çalışmaları, ileri teknoloji yatırımları ve nihayetinde ihracatı arttıracak projeler bekliyoruz" dedi.
Çağlar konuşmasının sonunda, “Bölgemizin gelişme potansiyelini turizm ve ihracatta görüyoruz. Ajans olarak bundan sonraki faaliyetlerimizi bu iki ayak üzerinde oturtturmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.
VALİ ÇETİNKAYA’DAN KUZKA’YA TEBRİK
Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, KUZKA ve çalışanlarını yaptıkları çalışmalardan dolayı tebrik etti. Çetinkaya, “Kalkınma ajansları bizim bürokrasimize son 10 yıl içerisinde girmiş bir kurum. Biz mesleğe girdiğimizde karşılaştığımız bütün devlet birimlerinden değildi ama Avrupa Birliği entegrasyon süreci içerisinde kurulması gereken birimlerdi. Epeyi bir hararetli tartışmalar geçen dönemlerden sonra, artık kalkınma ajansları da devlet bürokrasisi içerisinde çok önemli bir kurum olarak yatırımcı, güzel kaynaklar kullanan bir kurum olarak yerini aldı. Bu kadar süre içerisinde kat ettikleri yol anlamında kalkınma ajanslarını gerçekten bütün çalışanları ile birlikte, Ankara’daki merkez teşkilatı ile birlikte tebrik ediyorum. Çünkü gerçekten bu kadar süre içerisinde hem bürokratik duruş yapılarını oturtmaları hem de özel sektörü ile kamusu ile kurumlarımıza ciddi kaynaklar kullanılması anlamında çok ciddi yol kat ettiler. Bu kadar sürede inanın ben bu iş başladığında bu kadar yol kat edileceğini düşünmemiştim. Umarım bu bilgilendirme toplantıları faydalı geçer ve gerek özel sektör temsilcilerimizden gerek kamu kurum ve kuruluşlarımızdan iyi projeler gelir. Bölgemiz genel bütçe yatırımlarının ötesinde ajansların sağladığı bu imkanlardan da yararlanarak gelişmesi ve kalkınması anlamında da bir adım daha öne geçer" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından, KUZKA yatırım uzmanları 2015 yatırımları ile ilgili bilgi vererek, ’Değişim Sürüyor Siz de Katılın’ sloganından yola çıkarak potansiyel başvuru sahiplerini proje hazırlamaya çağırdı. KUZKA, 2015 yılı teklif çağrısı kapsamında faaliyet bölgesi illeri Kastamonu, Çankırı ve Sinop’ta uygulanacak projelere toplam 20 milyon 500 bin TL’lik hibe desteği vereceğini açıkladı. Program görüş alışverişi ile sona erdi.