Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesinde görev yapan Anestezi Uzmanı ve Teknikerleri, tuttukları "Mavi Kod" nöbetinde, üç dakika içinde içinde hastaya müdahale ederek hayat kurtarıyorlar.

Çeşme Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Atıl Birol, hastanelerinin C model hastane olduğunu vurgulayarak, "C model hastanelerin sahip oldukları imkanlar ölçüsünde Acil Servis ve Poliklinik hizmetlerimizin yanı sıra, 24 saat ’Mavi Kod’ nöbetiyle de, hayati tehlikesi olan hastalara üç dakika içerisinde müdahale edebilen ekibimizle, hayat kurtarıyoruz. O hastalarımızın hastanemizde tedavi imkanı yoksa en seri şekilde geniş imkanlara sahip hastanelere sevkini sağlıyoruz" dedi.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzman Doktoru ve Teknikerleri’nin, Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi’nde hayati görev yaptıklarını belirten Başhekim Birol, "Anestezi ekibimiz, hastanemizin Acil Servisi ’Kırmızı Alan’a gelen hastalara müdahale eden doktorlara destek vermek ve yoğun yaz aylarında, Acil Servis biriminde bulunan CPR ünitesinin yükünü azaltmak için, 24 saat boyunca ’Mavi Kod’ nöbeti tutmaktadırlar. Bu nöbetteki amacımız, hayati önem taşıyan ilk müdahalenin yerinde ve zamanında yapılmasını sağlamaktır" diye konuştu.

"Mavi Kod ekibi bir dakika içinde olay yerine ulaşmak zorundadır"

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzman Doktoru Özlem Aydın da yaptığı açıklamada, "Mavi Kod"un önemine dikkat çekerek, "Hastanın hayati tehlikesi söz konusuysa, örneğin solunumu ya da kalp ritmi durduysa, yeniden canlandırma gerekli olduğunda hastanelerde ’Mavi Kod’ alarmı verilir. Ekip son derece büyük bir hızla olay yerine ulaşır. Hastanın beyninin oksijensiz kalabileceği en fazla süre yaklaşık üç dakikadır. O nedenle Anestezi ekibi bir dakika içinde oraya gelir. Bu süre çok önemli olduğu için ’Mavi Kod’ uygulaması için zaman zaman tatbikatlar yaparız. Ekibimizde, koşarak olay yerine en kısa sürede ulaşabilmesi için mümkün olduğunca gençler yer alır. ’Mavi Kod’ alarmı alan ekip, hastanın beyninin oksijensiz kalmaması için en kısa sürede ilk müdahale eden ekiptir" diyerek ekibinin görevinin önemini anlattı.

"Hastanenin neresinde olursa olsun, bir dakika içinde ulaşırız"

Anestezi Teknikeri Volkan Zengin de "Kırmızı Alan" hakkında bilgi vererek, "Acil Servis’lerde; yeşil, sarı ve kırmızı olmak üzere üç alan vardır. Yeşil alan; normal hastalar için, kırmızı alan ise hayati tehlikesi olan hastaların müdahale edildiği alandır. Acil Servis’lerde CPR ünitesinin olduğu alandır. Kalp ve solunum durması halinde yeniden canlandırma müdahalesi burada yapılmaktadır. Tabi, kalp ve solunum durması, sadece Acil Servis’te olmayabilir. Hastanenin her yerinde olabilir. Hastanenin neresinde olursa olsun, biz bir dakika içinde oraya ulaşarak ilk müdahaleyi yaparız" diye açıkladı.

Çeşme Alper Çizgenat Devlet Hastanesi’nin hayat kurtaran ekibi; Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzman Doktoru Özlem Aydın, Anestezi Teknikerleri Volkan Zengin, Ezgi Yurtkulu, Dilek Adıgüzel, Gökhan Duman, Hatice Tonoğlu Kaya ve Barış Osanmaz’dan oluşuyor.