Murat ÇAĞLAR/VAN, () - VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü'nde bulunan kediler, sağlıklı beslenmelerinin etkisiyle bu yıl çiftleşme dönemine erken girdi. Kedi evindeki çalışmalar sürdürülürken, hayvanlar için özel alanlar da oluşturuluyor.
Şubat ayı ile birlikte Van Kedi evinde koruma altında bulunan 60 dişi ve 60 erkek kedi, çiftleşme dönemine girince, hazırlanan özel odalarda çiftleştirilmeye başlandı. Bu dönemde özel beslenen ve her türlü bakımları itina ile yapılan kediler, 15 gün süreyle odalarda çiftleştiriliyor. Hayvanlar için özel alt minderleri ve mama odaları düzenleniyor.
Çiftleşme döneminin kedilerin sağlıklı beslendiği için erken başladığını belirten Merkez Müdürü Doç. Dr. Abdullah Kaya "Kedi evinde kedilere yapılan bakımdan dolayı daha erken kızgınlığa gelebiliyor. Şu anda hayvanlarımız kızgınlığa gelmeye başladı. Biz de bu kızgınlığa gelenleri çiftleştirmeye başladık. Bu sene yaklaşık 40-45 çiftleştirilecek anne kedimiz var. Çiftleştireceğimiz dişi kedinin, saf Van Kedisi olduğundan emin olduğumuz erkek kedilerle çiftleştiriyoruz ki saflaştırmayı kolay sağlayalım. Onun dışında hayvanlar gebelik sürecinde proteine, vitamine ihtiyaç duydukları için beslenmelerini de o seviyede zenginleştiriyoruz. Dolayısıyla daha kaliteli yavru alıyor, doğduktan sonra yaşam şansı daha yüksek yavru elde edebiliyoruz" dedi.

FOTOĞRAF