İSTANBUL (AA) - Garanti Bankası, G-20 tarafından kurulan Finansal İstikrar Kurulu'nun (FSB) oluşturduğu, İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü'nün (TCFD) önerilerine dünya genelinde destek vereceğini açıklayan 100 şirketten biri oldu.

Bankanın açıklamasında, başkanlığını Michael Bloomberg'in üstlendiği TCFD'nin iklim değişikliği bağlantılı finansal risklerin ve bunun yarattığı olası etkilerin, G-20 ülkelerindeki finans kuruluşları tarafından tutarlı şekilde raporlanması için tavsiyede bulunduğu aktarıldı.

TCFD'nin önerilerinin nasıl uygulanacağını anlatan ilk raporunun iklimle bağlantılı ileri düzey finansal raporlama yapılması konusunda rehber niteliği taşıdığı kaydedildi. Bankanın, Genel Müdür Fuat Erbil'in imzasıyla paylaştığı destek mektubuyla, FSB tarafından kurulan TCFD'ye ve sunacağı önerilere tam destek vereceğini taahhüt ettiği belirtildi.

Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, iklimle bağlantılı risk ve fırsatların özel sektöre büyük etkileri olmasına rağmen, şirketlerin hala bu konunun kendi organizasyonları üzerindeki etkilerini somutlaştırmakta ve yönetmekte zorlandığını bildirdi.

TCFD'nin bugüne kadar kullanılan iklimle bağlantılı raporlama mekanizmalarına yeni bir boyut getirdiğini ve rehber niteliği taşıyan tavsiyelerde bulunduğunu kaydeden Erbil, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Banka olarak bugüne kadar CDP gibi küresel standartlar çerçevesinde bu etkileri değerlendirdik ve dünya genelinde en kapsamlı şekilde raporlayan şirketlerden biri olduk. TCFD'nin önerileriyle birlikte artık benzer raporlama sistemlerinde çok daha detaylı değerlendirmeler ve senaryo analizleri istenecek. Bu analizlerin daha iyi bir kurumsal yönetim ve risk yaklaşımı için bir zorunluluk haline geleceğine inanıyoruz.

İmzaladığımız destek mektubuyla, iklim bağlantılı risk ve fırsatların daha iyi raporlanmasını desteklediğimizi ve iş dünyasının diğer liderlerini de buna davet ettiğimizi duyurmuş olduk. TCFD'ye verdiğimiz destekle, iklim değişikliğine karşı alınan aksiyonlarda bir yenisine daha öncülük etmekten gurur duyuyoruz."