Türkiye'deki tarım topraklarının canlılığını ve verimliliğini korumak için azotlu gübre yerine organik çöpten üretilen kompost gübresinin kullanılması için yürütülen çabalar çerçevesinde Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, "Uluslararası Kompost Konferansı" düzenliyor.

12 Ocak'ta Kadir Has Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek konferansta Avrupa Birliği'nden gelen uzmanlar konuşacak.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin AB Sivil Toplum Diyalogu IV Çevre Hibe Programı desteğiyle sürdürdüğü "Türkiye Çöpünü Dönüştürüyor" projesi kapsamında da bugüne kadar tarımsal toprakların verimliliğinin artırılması için çeşitli çalışmalar yürütüldü. Azotlu gübre kullanımının azaltılarak organik çöpten üretilen kompost gübrenin kullanımının yaygınlaştırılması faaliyetleri de bu kapsamda.

Türkiye'nin Milli Tarım Projesi'nde de öngörülen bu konuya ilişkin yasa ve yönetmelikler de bulunuyor. Uygulamanın yetersizliğine işaret eden Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği yetkilileri, kompost tesislerinin neden atıl kaldığını da 7 bölgedeki 18 belediyede araştırdı. Bu belediyeleri Avrupa'daki uygulamaları yerinde incelemeleri için bu ülkelere götüren dernek, konferanst bu tecrübeleri de paylaşacak.

Konferansta organik atıktan kompost üretiminin hem ekolojik hem ekonomik olarak sağlayacağı avantajlar masaya yatırılarak, kompost tesislerinin kurulmasına ilişkin deneyimler paylaşılacak. Konferansta ayrıca Türkiye'de kompost üretiminin yaygınlaşması için neler yapılması gerektiği, tarım/turizm/şehir bölgelerinde hangi toplama yöntemleri ve işleme tesislerinin uygun olacağı konuşulacak.

Kaynak:CNN