Altın fiyatları yatırımcısının yüzünü güldürmeye başladı. Hafta içinde 143 lira bandına inerek küçük çaplı bir şok yaşatan altın fiyatları toparlayarak 146 lira bandının hemen üzerinde işlem görüyor. Çeyrek altın fiyatı ise 238 lira seviyelerinden alıcı buluyor. İşte en güncel altın fiyatları...

Altın 1,200 doların altına indi
 
Altın fiyatları, ABD`de güçlü çıkan ekonomik verilerin ardından 1,200 dolar seviyesinin altına indi
 
Altın fiyatları, olumlu çıkan ABD verilerinin diğer yatırımların getirilerinin bu yıl artacağı beklentilerini güçlendirmesinin ardından, Ekim ayından bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleştirdi ve ons başına 1,200 doların altına düştü.
 
Altının onsu yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,197.70 dolara kadar inerek 31 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra 1,198.57 dolara geldi. Metal, ABD'nin 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin yükselişini sürdürmesi ve bunun sonucu faiz ödemesi olmayan yatırım araçlarının cazibesini azaltması ile birlikte haftanın her günü aşağı yönde hareket etti ve haftayı yüzde 2.9'luk kayıpla geçmeye yöneldi.
 
Altın, aralarına Fed Başkanı Janet Yellen'ın da olduğu Fed yetkililerimin şahin tonlu açıklamalarının bu ayki toplantıda faiz artırımına gidileceğine ilişkin beklentileri güçlendirmesinden olumsuz etkilendi. Bu hafta beklenenden daha iyi çıkan ABD özel sektör istihdam verisi de, Fed'in gelecek haftaki kritik toplantısı öncesi son önemli veri olan Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi açıklanmadan önce, doların güçlenmesine neden oldu. Avrupa Merkez Bankası, öte yandan, büyümenin güçlenmes ile birlikte teşviği artırmayacağını kaydetti.
 
ABD'nin en büyük altın rafinerilerinden biri olan Elemental'in işlemler müdür Brad Yates, "Eğer veri beklendiği gibi güçlü çıkarsa, Fed'in daha da şahinleştiğini görebiliriz," dedi ve "Bu durum altını olumsuz etkileyebilir" şeklinde görüş bildirdi.
 
Fed, 2015 ve 2016 yıllarında birer kez faiz artırımına gittikten sonra, bu yıl bu konuda hızlanabilir. Noktasal grafik olarak adlandırılan Fed politika yapıcıların faiz artırımı sayısına ilişkin tahminlerini gösteren grafik, bu yıl üç faiz artırımını işaret ediyor. Ekonomistler ABD'de tarım dışı istihdamın düşmesini beklerken, son beş yılda Şubat ayı için projeksiyonlar hep gerçek verinin altında çıktı.
 
Spot gümüş bu hafta yüzde 5.8 düştü ve 7 Ekim'den bu yana en büyük haftalık kaybına yöneldi.
 
Platin bu hafta yüzde 3.7 düşerken, palladyum yüzde 6.3 ile Kasım 2015'ten bu yana en sert haftalık kaybına yöneldi.
 
Dünya Platin Yatırım Konseyi, 2017 yılı için platin arz açığı tahminini, otomobil sektöründeki güçlenme ile birlikte 100,000 onstan 120,000 onsa çıakrdı. Bu metal otomobillerin hava kirliliğini önleyen parçalarında kullanılıyor.