SAMSUN (AA) - Samsun'da bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, İmralı'da ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır'da okunan mektubundaki çağrıyı önemli buluyor.

Dost Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (DOSTDER) Başkanı Hüseyin Mutlu, bin yılı aşkın süredir oluşan ve son 40 yıldır bozulan ve çatışma ortamına dönüştürülen kardeşliğin, tekrar bir dönüşüm noktasına girdiğini belirtti.

Abdullah Öcalan'ın mektubunun önemli olduğunu anlatan Mutlu, "40 yıldır kardeşliğimizi bozan çatışma ortamından çıkabilmek için silahsızlanma kararı alınmış olması, silahlı mücadeleden vazgeçilmiş olması gerçekten bin yıldır birlikte olduğumuz kürt kardeşlerimizle tekrar gelecekle ilgili kardeşlik kurgulamamızın yapılabileceğiyle ilgili umutlarımızı artırmıştır" dedi.

Mutlu, şöyle konuştu:

"Buna bağlı olarak yapacakları silahsızlanma kongresiyle, silahsız, demokratik düzgün bir yapılanma ve görüşmeler ortamının sağlanması Türkiye geleceği için önemlidir. Bu kardeşlik oluştuğunda bizim Ortadoğu'daki etkinliğimiz daha büyük artacak. Selahattin Eyyübiler nasıl bir zamanlar, Kürt komutanlar Kudüs'ü almaya gitti ve Filistin'in kurtuluşu oldularsa, yine o kardeşlerimizle Ortadoğu'daki bütün mazlum halkların yanına yine birlikte omuz omuza aynı kardeşlik duygusuyla gidebileceğiz. Önemli olan birbirimizin hukukunu çiğnemememiz."

Provokasyonlar yaşanabileceğini aktaran Mutlu, "Kürt kardeşlerimizden değil Kürt kardeşlerimiz içinde aldatılmışlığı olan, dış güçlerin, emperyalist güçlerin, siyonist güçlerin dürtmeleriyle büyük provokasyonlar gündeme gelebilir. Burada provokasyona karşı tepkimizi akıllı, duygusal davranmaksızın, mantık çerçevesinde yerine getirmemiz gerekebilir" ifadesini kullandı.

- SİYAH Başkanı Ömer İdris Akdin

Samsun İnsani Yardım Hareketi (SİYAH) Başkanı Ömer İdris Akdin ise onlarca yıldır bölgede olan bir şiddet örgütünün şiddet unsurlarını geri çekmesi ve demokratik açıdan direkt halka gidilerek çözüme ulaşılmasının önemli olduğunu söyledi.

Kürt vatandaşların üzerindeki silahlı baskı kalktığında gösterecekleri sivil tepkinin önemli olduğuna değinen Akdin, şunları kaydetti:

"Bir şiddet örgütünün şu anda silahları bırakıyor olması aynı zamanda dünya konjonktürüyle de alakalı bir durum. Çünkü artık silahlı mücadele halkta karşılığını bulmayan ve halkı bunaltan bir mücadele haline geldi örgüt açısından. Abdullah Öcalan'ın bu anlamdaki çözümlemeleri ile şiddet örgütünün Kandil bölgesindeki gerilla unsurlarının çözümlemeleri arasında fark olduğunu düşünüyoruz. İnşallah bu fark ortadan kalkar, sivil yapılanma askeri yapılanmanın önüne geçerek daha demokratik, daha insani, daha evrensel kurallar çerçevesinde çözüm bir sonuca ulaşır."