Fonda “Gonna Fly Now”şarkısı… Boksör Rocky Balboa rolündeki Sylvester Stallone sabahın ilk ışıklarıyla puslu sokaklarda koşuyor, merdivenleri ikişer üçer tırmanıyor. Nihayet basamakların en tepesine çıktığında kollarını açıp ne kadar güçlü, ne kadar kararlı olduğunu cümle aleme, en önemlisi kendisine ilan ediyor.Efsanevi boksör Rocky Balboa’nın merdivenleri koşar adım çıktığı antrenman yöntemi geçen zaman içinde iyice popülerleşti. Bugün dünyada merdiven tırmanma sadece hemen herkesin yapabileceği fiziksel bir aktivite değil, aynı zamanda yarışmaları düzenlenen bir spor dalı! Bu spora gönül verenler yüksek gökdelenlere, dik tepelere tırmanıyor. Amerika, Kanada, Avustralya başta olmak üzere birçok ülkede yarışmalar düzenleniyor. Atletler dayanıklılık ve güçlerini merdivenlerde sınıyor.Merdiven kullanarak yapılan bu egzersizler özellikle bacaklarda kas gelişimi ve güçlenmesinden aerobik ve anaerobik kapasitenin artmasına kadar bir dizi fayda sağlıyor. Düz zeminde yapılan yürüyüş ya da koşunun aksine merdiven tırmanırken kendi vücut ağırlığımızı dikey olarak kaldırıyoruz. Bu da mesela o süre zarfında durmadan lunge, squat yapmış gibi kalça ve bacak kaslarını birçok açıdan çalıştırmak anlamına geliyor. Vücuttaki büyük kas gruplarını aktive etmek ısı yaratarak metabolizma hızını artırıyor ki, bu kilo verme ve kilo kontrolü noktasında büyük önem taşıyor.

Öte yandan merdiven tırmanmak diğer bütün sporlardan daha fazla kalori yakmanızı sağlıyor. Düz zeminde yakılan her 1 kaloriye karşılık merdiven tırmanırken 1,6 kalori yakılıyor. Ayrıca merdiven tırmanarak aynı yoğunluktaki bir egzersizi daha kısa sürede yapabiliyorsunuz. Örneğin 30 dakika koşmaya karşılık aynı egzersiz yoğunluğunu 15 dakikalık merdiven tırmanma ile elde edebiliyorsunuz.

Özellikle quads ve kalfler başta olmak üzere tüm bacak kaslarını güçlendirse de aslında tam bir total body antrenmanı. Tırmanma sırasında sadece bacakları değil, kendinizi yukarı çekmek için kollar da devreye giriyor. Öte yandan sıkı bir kardiyovasküler antrenman sağlıyor. Koşucular, yüzücüler, bisikletçiler, kürekçiler, futbolcular antrenmanlarında merdiven tırmanma egzersizlerini de sıklıkla kullanıyor.

HER YERDE YAPABİLİRSİNİZ

Merdiven tırmanmayı cazip hale getiren şeylerden biri de herhangi bir ekipmana, pahalı bir alete ihtiyaç duyulmaması. Merdiven olan hemen her yerde yapabilirsiniz. Çalıştığınız 30 katlı plazada, apartmanınızda, şehrin dik yokuşlarını hafifletmek için yapılmış, zamanla eğri büğrü bir hal almış basamaklarda, stadyumda, metroda, kamu binalarında… Hatta günümüzde spor salonları için üretilmiş koşu bandı mantığıyla çalışan merdivenler de bulunuyor. Bu elektronik ekipmanlarda basamaklar ayarlanan tempoda dönüyor, siz de yukarı doğru adımlıyorsunuz.