Coşkun YAMAN/ BALIKESİR, () - BALIKESİR Üniversitesi öğrencileri, ulaşıma yapılan zamları akşam saatlerinde gerçekleştirdikleri yürüyüşle protesto etti. Zamların geri alınmasını isteyen öğrenciler; 'vurur yüze ifadesi, 1 TL olsun bi tanesi' gibi birbirinden ilginç dövizler taşıdı. 
Ulaşıma yapılan zamları protesto eden Balıkesir Üniversitesi öğrencileri, saat 17.30'da, Toplu Taşıma Merkezi önünde toplandı. Yaklaşık 800 üniversiteli, ardından Yeşilli Meydanı'na yürüdü. Öğrenciler, 'ulaşım zamları geri alınsın', 'zammınızı başınıza çalın', 'zam+para=zampara', 'ulaşım haktır, satılamaz', 'ne zammınız bitti ne gamınız', 'hiç bana sordun mu, cebimi boşaltırken', '1.60'a Mars'a gidilir', 'vurur yüze ifadesi, 1 TL olsun bi tanesi' yazılı dövizler taşıdı. 'Müşteri değil, öğrenciyiz', 'Balıkesir halkı uyuma, öğrenciye sahip çık', 'susma haykır, zamlara hayır' ve 'ulaşım haktır satılamaz' sloganları attı. Öğrenciler, polisin barikat kurarak önlem aldığı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi önünden geçerken, 'Belediye elini cebimizden çek' diye bağırdı. Bazı sivil toplum örgütü üyeleri de eyleme destek verdi.
Yürüyüşün ardından Yeşilli Meydanı'nda Balıkesir Üniversitesi öğrencileri adına konuşan Murat Memiş, "Dostlar, kardeşler, arkadaşlar. Bizim ulaşım hakkımıza göz dikildi. Bizleri birer müşteri gibi görmeye başladılar. 3 yılda ulaşıma 3 zam yapıldı. Son haliyle öğrenci bileti 1 lira 10 kuruştan 1 lira 60 kuruşa, ulaşım kartı olmayan öğrenciler için ücret 1 lira 80 kuruştan 2 liraya yükseldi. Kampus içinde kullandığımız ring araçları da ücretli hale getirildi" dedi. 
Öğrencilerle birlikte vatandaşların hatta Balıkesir'e konuk olarak gelen insanların da akıllı kart olmadığı zaman mağdur edildiğini söyleyen Memiş sözlerini şöyle sürdürdü: "Ulaşım zammını karara bağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı ve yöneticiler kendilerini tüccar olarak görebilir, ancak anayasal haklarını bilen öğrenciler olarak bu durumu kabul etmiyoruz. Tüm sorumluları uyarıyoruz. Öğrencinin cebine göz dikmekten vazgeçin. Ulaşım bir haktır ve bunu bize satamazsınız. Paralı ve fahiş ulaşımı kabul etmiyoruz. Belediyeler halkı soymak için değil, halka hizmet için vardır. Bu rantın kurbanı olmayacağız. Talebimiz gerçekleşene dek mücadelemize ve eylemlerimize devam edeceğiz." Öğrenciler açıklama sonrası sesizce dağıldı.

FOTOĞRAFLI