Niğde Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Şinasi Göktepe, “Başbakanımız tarafından yapılan açıklama bakkalları umutlandırdı. Beklediğimiz karar çıktı” dedi.
Göktepe; “Başbakan Ahmet Davutoğlu, Trabzon’da ATO Congresium’da ‘TESKOMB Yeni Türkiye Buluşması’ programında küçük esnaflara ve kaybolmaya yüz tutmuş meslek sahiplerine faizsiz kredi verileceğini belirtti. Küçük esnafın merakla beklediği Marketler Yasası hakkında yaptığı açıklamalardan sonra beklediğimiz karar çıktı” dedi.
Başbakan tarafından yapılan açıklamanın bakkalları umutlandırdığını dile getiren Niğde Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Şinasi Göktepe; “Başbakanımız, Marketler Yasası’nın Genel Kurul’da görüşüldüğü müjdesini verdi. Marketlerin perakende satışı yasasıyla ilgili bakkalların beklediği müjdeyi verdi. Başbakanımızın bir diğer müjdesi ise marketlerin sabah açılış ve akşam kapanış saatleriyle ilgili oldu. Başbakanımız, büyük AVM’lerin içerisinde de küçük esnaflara yüzde 5 kadar bir yerin ayrılmasını buradaki kira bedelinin raiş bir bedelde değil de kira bedelinin dörtte birinin alınması şartıyla AVM’ler içerisinde yer verilmesi gerektiğini söyledi” dedi.
Başbakanın yapmış olduğu açıklamaların küçük esnafı ve bakkal amcayı memnun ettiğini belirten Göktepe; “Biz küçük esnaflar için önemli olan marketler yasası, rekabet yasasıydı. Marketler günlük rekabet yapıyordu bu rekabet bakkal amcayı sıkıntıya sokuyordu. Bu rekabet yasası uygulanırsa bakkal amcanın ve küçük esnafların yüzleri gülecek. Başbakanımıza buradan çok teşekkür ederim. Bu da başbakanımızın küçük esnafı sevdiğini gösterdi. Başbakanımız, tükenmeye yüz tutmuş mesleklerin ayakta kalmaları için Halk Bankası’ndan faizsiz kredi verileceğini açıkladı ve bu sayede tükenmeye yüz tutmuş meslekler ayakta durabilecek ve yok olmayacaktır” diye konuştu.
Marketler Yasasının Genel Kurul’dan geçmesinin küçük esnaf için önemli olduğunu belirten Başkan Göktepe; “Marketler Yasası Genel Kurul’dan geçtiği takdirde açılacak marketlere 30 araçlık bir otopark oluşturma zorunluluğu gelecek. Niğde’de açılan marketler Market Yasası’na uygun değildir. Niğde’deki marketlerin hiçbirinin 30 araçlık park alanı yoktur. Niğde’deki marketlerin park alanı olmaması şehir merkezinin trafiğini engelliyor. Marketler Yasası Genel Kurul’dan geçtiği takdirde otopark zorunluluğu getirilecek ve bu kriterlere uymayan marketler kapatılacaktır” diye konuştu.