Sosyal medyada büyük kitlesi bulunan ve insanları besin içerikleri hakkında bilgilendirmeye çalışan Gıda Dedektifi adlı hesaba her gün onlarca şikayet geliyor. Şikayetleri paylaşarak vatandaşları bilinçlendirmeye çalışan Gıda Dedektifi sayfası, bu kez de BİM mağazalarındaki skandalı ortaya çıkardı.

Türkçe içerikte yazılmamış

BİM mağazalarında Bifa Bisküvi tarafından fason olarak üretilen Krınkıl Balık Kraker'in içerisinde bulunan L-sistein adlı bileşenin ham maddesi pes dedirtti. Ayrıca krakerin içerisinde bulunan L-sistein adlı bileşen, kraker paketinin Türkçe içeriğinde yer almazken, Fransızca içerikte bulunduğu da görüldü. Bu durumun etiket mevzuatına aykırı olduğu da belirtildi.

uygulamamızı indirin:

Gıda Dedektifi'nin paylaşımına göre, L-sistein adlı maddenin, Asya'da özellikle Çin'de insan saçından ve domuz kılından hidroliz yoluyla elde edilen, küresel pazarda yıllık 5000 tonluk büyük bir pazar hacmine sahip olduğu, ayrıca Türk Gıda Kodeksi'ne göre ekmeklik unlarda kullanımının yasaklandığı aktarıldı.

Özellikle hammaddesi açısından tartışmalı olan L-sistein adlı bileşenin Türk Gıda Kodeksi'ne göre ekmeklik unlarda bile yasaklanmasına rağmen özellikle en çok çocuklar tarafından tüketilen bu krakerin içinde bulunması tartışma konusu oldu.