Türkiye'de baraj ve göllerde yakalandıktan sonra iç piyasada talep görmediği için Avrupa ülkelerine ihraç edilen gümüş balığı, Avrupa'da "parmak balık" gibi farklı şekillerde işlenerek 8,5 avroya varan fiyatlardan satılıyor.

Balıkçıların, ihracatçılara kilogramını 1-2 liradan sattığı gümüş balığı ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Uzakdoğu ülkelerinden de talep gören gümüş balığı, balıkçıların önemli gelir kaynakları arasında bulunuyor.

Almanya'da 8,5, Fransa'da 4,35 avro

Gümüş balığı, AB ülkelerinde "parmak balık" gibi çeşitli şekillerde işlenerek, kilogramı 8,5 avroya (33 lira) varan fiyatlardan satılıyor. Gümüş balığı Almanya'da 8,5 avro, Fransa'da 4,35 avrodan alıcı buluyor.

Orhangazi Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zelkif Bektaş, "Kilosunu 1,9 liradan veriyoruz. Diğer yerlerde farklı fiyatla verenler de oluyor. Bu yıl 5 kooperatif olarak İznik Gölü'nden toplam bin 300 ton gümüş balığı yakalamayı hedefliyoruz." dedi.i

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kurulu su ürünleri ithalat ve ihracatı yapan bir firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman ise gümüş balığının, AB ülkelerinde kızartılıp cips gibi tüketildiğini belirterek, "Bir diğer tüketim şekli de yurt dışında fabrikalarda oranın damak tadına göre, kaplamalı hale getirilip 'parmak balık' şeklinde satılan bir ürün. Patates cipsi gibi kızartılıp parmak balık olarak tüketiliyor." dedi.AA

Kaynak:Mynet