SİNOP (AA) - Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, Ondokuzmayıs Üniversitesi ve Sinop İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile "Organ Bağışı ve Nakli Hakkında Her Şey" konulu panel düzenlendi.

Sinop İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ferda Çalışkan, panel öncesi yaptığı konuşmada, Sinop'ta bu tür faaliyetlere devam edeceklerini ve düzenlenen panelin organ bağışı konusunda farkındalığı artıracağını ümit ettiğini söyledi.

Panele konuşmacı olarak katılan Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, organ bağışı konusunda son iki yıldır ellerinden geleni yaptıklarını söyleyerek, "Organ bağışı, insanların hayattayken yapabileceği en güzel desteklerden birisi. İnsanın gerek kendi, gerekse çok değer verdiği bir yakınının organlarını bağışlaması tarifi imkansız bir hadisedir. Bizim amacımız organ bağışı hakkında farkındalık oluşturmak ve gündemimize bunu bir şekilde yerleştirmek" dedi.

Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak ise Türkiye'de yaklaşık 30 bine yakın organ ve doku bekleyen hasta, 58 bine yakın da diyaliz hastası olduğunu belirterek, "Bunun dışında 58 bin diyaliz hastamızın da 21 bini organ bekleme sırasında. Maalesef bu sayı her geçen gün artmaktadır. En çok sıra bekleyen hastalarımız da böbrek, kornea, karaciğer, kalp ve pankreas diye devam etmektedir. Bu hastalarımızdan yaklaşık 2 bin kadarı 2014 yılı sonu itibariyle bekleme listesinde nakil olma umuduyla organ beklerken maalesef hayatını kaybetmiştir" diye konuştu.

Ondokuzmayıs Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dilek, beyin ölümü konusunda bilgi vererek şöyle konuştu:

"Beyin ölümünün, tüm beyin, beyincik ve hayati merkezlerin yer aldığı beyin sapı denilen özel beyin  bölgesinin fonksiyonlarının geri dönülmez şekilde kaybolduğu ve mutlak ölümle sonuçlanan bir süreçtir. Bu nedenle beyin ölümü tıbbi ölümle aynı şeyi ifade eder ve geri dönüşümsüz bir durumdur."

    Sinop Müftülüğünden Vaiz Şaban Kesici de organ bağışı ve naklinin dini yönü konusunda yaptığı konuşmasında insanların organ bağışının dini yönü hakkında bilinçlendirilmesi gerektiğini, Kuran-ı Kerim'de Maide Suresi 32. ayette "Kim bir insana hayat verirse onun tüm insanlara hayat vermişcesine sevap kazanacağı"ndan söz edildiğine işaret ederek organ bağışı konusunda dinen bir sakınca olmadığını vurguladı.