Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ve Kızılay işbirliğinde “Toplumda Kan Bağışı Bilinci Oluşturma” konulu seminer düzenlendi.
Van Kan Bağışı Merkezi’nden Kan Bağışçısı Kazanımı Uzmanı Kemal Yıldız’ın katıldığı seminer, Sağlık Hizmetleri MYO Konferans Salonu’nda yapıldı. 1 Haziran 2005 tarihinden itibaren Kızılay’ın Ulusal Güvenli Kan Temini Programı’nı başlattığını belirten Kan Bağışçısı Kazanımı Uzmanı Kemal Yıldız, 11 Nisan 2007’de 5624 numaralı Kan ve Kan Ürünleri Kanunu’nun yayınlandığını ifade etti. Yıldız, “Yıllardır ülkemizde kurumumuz ihtiyaç sahipleri için kan temin etmiştir. Ancak gelişmiş ülkeler seviyesinde kan bankacılığı sistemi oluşturabilmek ve kanın öncelikli olarak kurumumuz tarafından temin edilmesi gerekliliğinden yeni bir program oluşturulmuştur. Ülkemizin kan ihtiyacı yıllık ortalama 2 milyon 400 bin ünitedir. Türkiye’deki gönüllü kan bağışının yüzde 82’si Kızılay tarafından karşılanmaktadır” dedi.
Kanın acil değil sürekli ihtiyaç olduğunu belirten Yıldız, ‘kan bağışçısı tipleri ve seçim kriterleri, kan bağışı süreci, neden kana ihtiyaç duyulur’ gibi konuları anlattıktan sonra program soru cevap bölümüyle sona erdi.