Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Uğur Sezgin, üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki artış dolayısıyla maske, mesafe ve hijyen önerisinde bulunarak "Kronik hastalığı olanlar, 65 yaş üstü vatandaşlarımız, hamileler ve 2 yaşın altındaki çocukları mutlaka koruyalım" çağrısında bulundu.

Çarşamba ve Ayvacık masaya yatırıldı! Başkanlardan istişare toplantısı Çarşamba ve Ayvacık masaya yatırıldı! Başkanlardan istişare toplantısı

YÜZDE 13'LÜK ARTIŞ

Uzm. Dr. Sezgin, son günlerde artan üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla ilgili Samsun Medya Grubu'na değerlendirmelerde bulundu. Enfeksiyon artışının beklentinin üzerinde olmadığını kaydeden Sezgin, "Sadece Samsun'da değil, ülke genelinde ve dünyada özellikle kış aylarında üst solunum yollarında artış görmekteyiz. Bu dönemde influenza virüsüne oldukça sık rastlamaktayız. Bu anlamda 2023 yılı ilk 15 gün verileri ile 2024 ilk 15 gün verilerini karşılaştırdığımızda yüzde 13'lük bir artış görüyoruz. Bu da beklenen bir artış oranı. Beklentimizin üzerinde bir artış oranı değil" dedi.

YATAK DOLULUK ORANI YÜZDE 70

Samsun genelindeki hastanelerdeki servislerin yatak doluluk oranlarına da değinen Uzm. Dr. Sezgin, "İl geneline baktığımızda şu anda servis yatak doluluk oranımız yüzde 70. Yoğun bakım yatak doluluk oranlarımızda da endişe duyulacak bir seviyede değiliz. Kış aylarında hastanelerimizin yatak doluluk oranlarının bir miktar arttığını daha önceden de biliyoruz" ifadelerini kullandı.

VAKALAR YAKIN TAKİPTE

Vatandaşlara uyarı ve önerilerde bulunan Uzm. Dr. Sezgin sözlerini şöyle tamamladı: "Kovid döneminde çok acı tecrübeleri edindik. Biz biliyoruz ki üst solunum yolu enfeksiyonları, yakın temasla aynı ortamda bulunan kişilerin hasta olmasıyla birbirlerine sıklıkla bulaşabilmekte. Kovid döneminde edindiğimiz tecrübeleri değerlendirelim. Hasta bir kişiyle aynı ortamdaysak mutlaka mesafeye dikkat edelim. Hastalık semptomları taşıyorsak maske takalım ve kişisel hijyenimize dikkat edelim.  Eğer soğuk algınlığı semptomları taşıyorsak gereksiz antibiyotik ve ilaç kullanımının önüne geçebilmek için mutlaka aile hekimimize başvuralım. Kronik hastalığı olanlar, 65 yaş üstü vatandaşlarımız, hamileler ve 2 yaşın altındaki çocukları mutlaka hastalıktan koruyalım. Hijyene dikkat edelim, bol sıvı tüketelim ve sağlıklı beslenelim. Biz Sağlık İl Müdürlüğü olarak vaka sayılarını yakından takip ediyoruz. Vatandaşlarımız basit önlemleri alarak bize destek olurlarsa Kovid günlerinden kalan tecrübelerimizle bu kışı da rahatlıkla atlatabiliriz."

NEJLA KAYA 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.