Samsunlu Gencin İzlediği Film Hayatını Değiştirdi! Bakın Ne Yapıyor... İzlediği bir filmden etkilenip Nepal’e giden Kadir Mert, şimdilerde çocukluk hayali olan okul otobüsünü karavana çeviriyor

Karavanıyla önce, “Köyüm gibi, oradaki huzuru başka yerde yakalayamıyorum” dediği Nepal’e kadar gitmeyi, sonrasında da dünyayı gezmeyi planlıyor.

Samsun’da doğan Kadir Mert (30), çalışması gerektiği için lise eğitimini tamamlayamadı. Sanayide birçok meslekte kalfalık ve ustalık yapan Mert, hayallerini burada gerçekleştiremeyeceğini anlayınca farklı alanlarda kendini geliştirmeye başladı. Bilgisayarda başında uzun saatler geçiren Mert, yazılım üzerinde çalışmaya başladı. Son 10 yıldır da profesyonel şekilde yazılım üzerine çalışmanın yanı sıra oldukça ekstrem bir mesleği daha var. Kadir Mert, aynı zamanda bir yamaç paraşütü eğitmeni.

İZLEDİĞİ FİLMDEN ETKİLENDİ, NEPAL'E GİTTİ

Karavan yapımının öncesinde 2 yıl kadar Nepal’de yaşayan Mert, Nepal macerasının altında bulunduğu gezegeni tanıma ve farklı kültürleri görüp keşfetme isteğinin olduğunu dile getiriyor. İngilizcenin önünde büyük bir engel olduğunu söyleyen Kadir Mert, "Kendime 'Ya İngilizceyi öğreneceksin ya da gitmeyeceksin' derdim. 'Gidip dil bilmeden ülke dışında ne yapabilirsin?' diye kendime hep sorar dururdum. Bu bana korku vermekten başka bir şeye yaramadı" dedi.

'NEPAL KÖYÜM GİBİ, O HUZURU BAŞKA YERDE YAKALAYAMIYORUM'

Himalayalar'da geçen bir bilim kurgu filmi olan "Doktor Strange" isimli filmi izledikten sonra 10 günlüğüne Nepal’e gittiğini anlatan Mert, bu gezi sırasında aslında İngilizcenin o kadar da sorun olmadığını, insanlarla bir şekilde iletişime geçip ihtiyaçlarını karşılayabildiğini gördü. Dönüm noktası olan Nepal seyahati sonrası, hayatın getirdiği bir sürprizle daha karşılaştı. Bu dönemde Fethiye’de yamaç paraşütü pilotluğu yapan Mert, yamaç paraşütüyle havada mangal yaptığı videoyla tanınınca, Nepal’den bir turizm acentesi kendisine ulaşıp kendisi onunla çalışmak istediğini söyledi. Bu heyecanlı olayı, Kadir Mert şöyle anlattı:

"Ben bu haberi alır almaz paraşütümü kaptığım gibi Nepal’e çalışmaya gittim. İngilizcem yoktu ve firma sahipleriyle çeviri programı ile toplantı yaptık. Hayatımda en heyecanlandığım ve hiçbir şey anlamadığım tek toplantıydı. Beni anlamasalar da benimle yine de çalışmak istiyorlardı. Çalışmaya başladıktan sonra basit düzeyde İngilizceyi öğrenmeye başladım. Yaklaşık 1 yıla yakın hem yaşayıp hem burada yamaç paraşütü pilotluğu yapmaya başladım. Nepal’e birçok kere yaşamaya ve çalışmaya gittim. Sonrasında Tayland, Kamboçya, Endonezya, Singapur gibi ülkelerde de benzeri çalışmalar yaptım. Ancak Nepal köyüm gibidir, oradaki huzuru farklı yerlerde yakalayamıyorum."

‘HASTANE, YOL, ELEKTRİK, TEKNOLOJİ YOK AMA HASTA OLAN İNSAN DA GÖRMEDİM’

İnterneti ve bilgisayarı yanında olduğu sürece gelir problemi yaşamadığını söyleyen Mert, yazılımla alakalı işlerini her yerden yapabiliyor. Aynı zamanda Nepal’de yamaç paraşütü pilotluğu yaparak gelir elde ettiğini de söylüyor. İnsanların elinde para kazanabileceği bir meslekleri ya da düzenli gelir sağlayabilecekleri bir yaşamları olmadığını söyleyen Kadir Mert, "Para insanların eline ulaşmadığı için hâlâ burada doğal yaşamın izleri var" dedi ve ekledi:

"İnsanların birbirlerine karşı yaklaşımları, dostlukları son derece beni etkiledi. Oradaki insanların yaşamlarında herhangi bir kaygıları bulunmuyor. Ülkemiz ve çevremizdeki insanlarda bulunan klasik sorunların hiçbiri burada bulunmuyor. Hatta Nepal’de hastane, yol, elektrik, teknoloji gibi birçok şey yok. Hasta olan insanlar da görmedim. Orada o kadar mutlu yaşıyorlar ki bu durum beni son derece heyecanlandırıyor."

250 BİN TL'YE ARAÇ ALDI, 600 BİN TL'YE KARAVAN YAPIYOR

Nepal’deki iş imkanları oldukça sınırlı. Ülkedeki herkesin kendi ekmeğini yaptığını ve pirinç bol olduğu için onu ekip, pirinç yiyerek yaşadığını söyleyen Mert, bir yerden parayla alışveriş yaparak hayatını sürdüren kişi sayısının oldukça az olduğuna vurgu yaptı. Vasıfsız olarak oraya gidip herhangi bir iş yaparak para kazanılacağını ama bu durumda orada iş fırsatından daha çok kişide cesaret bulunması gerektiğini de dile getirdi. Nepal’de takı yapıp bunları ufak bir tezgâhta satarak dünyayı gezen birçok insan tanığını, her biri vasıfsız ve parasız olsa da yolda olabilecek cesaretlerinin onları burada tuttuğunu söyledi.

Kadir Mert, Amerikan filmlerinden tanıdığımız okul otobüslerini çocukluğunda ilk gördüğünde "Bu, benim evim olmalı" demiş ve şimdilerde kendine bu araçtan bir karavan inşa ediyor. Bütçesini ayarladıktan sonra Nepal dönüşü, aracını 250 bin TL’ye satın aldı ve aracın tamiratı için de 100 bin TL harcadı.

Tam 8 senedir hiç kullanılmadan duran aracı yeniden eski haline getirmek Kadir Mert için pek kolay olmadı. Aracı alıp Samsun’a getiren Mert, aracın motorunu tamamen yenilemenin yanı sıra kaporta bölümleri için de uzun uğraşlar verdi. Birkaç parçasını da Amerika’dan getirtti. Şimdilerde hâlâ sanayide aracın yapımı için çaba harcıyor. Mert, yaşam alanı için 200 – 250 TL harcama yaptığını ve toplamda 600 bin TL gibi bir rakama tüm karavanı bitirmeyi planladığını dile getirdi.

Mert, araç bitince Türkiye’de test sürüşünü yaptıktan sonra uzun bir yola çıkacak. Önce Nepal’e, oradan da karavanıyla tüm kıtalara geçerek kapsamlı bir dünya turu yapmayı planlıyor.

‘YOLCULUK BAŞLADIĞINDA GERİ DÖNMEYECEĞİM, DAİMA İLERİ GİDECEĞİM’

Karavanının bitiş tarihiyle ilgili bilgiler veren Mert, "Bu süreç henüz belli değil çünkü Samsun’da böyle klasik bir aracı karavana çevirmenin son derece zor olduğunu ilk başlarda anlamış oldum. Aracımın motorunu Samsun sanayisinde yaptıramadım ve bir ilçeye götürmek zorunda kaldım. Motoru gören ustalar korkup bu işe bulaşmak istemiyordu. Bilinen bir modele sahip değildi. Birçok problemli ve zor bölümleri hallettik. Artık tüm parçalarım yanımda ve aracı toplamaya başladım. Önümüzdeki aylarda içeri girip yaşamaya başlayacağım" dedi.

Genç gezgin, bu yolculuk başladığında geri dönmeyi planlamadığını ve eviyle daime ileri gideceğini dile getirdi. Yolculukla alakalı belli bir planının olmadığını söyleyen Mert, bu tür işlerde plansız hareket ettiğini, çünkü ne kadar plan yapılsa bile her zaman evdeki hesabın çarşıya uymadığını söyledi.

Taslak rotası hakkında bilgi veren Kadir Mert, "Nepal'e gittiktan sonra Kamboçya'ya geçmeyi düşünüyorum. Güney Asya sonrası kuzeye çıkıp oradan farklı bir kıtaya geçiş yapabilirim. Yola çıktığımda bunu hep beraber göreceğiz" diye konuştu.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.