Her şehiderde bulunan bazı mahalle,ilçe isimleri vardır vatandaşlar tarafından isminin nereden geldiği, neden isimin o olduğu merak edilen . Samsun ili için detayları sizin için derledik.

ÇİFTLİK

Çiftlik caddesi Samsun ilinin en eski ve en bilinen caddelerindendir. Çiftlik caddesi, 50'li yıllarda kimsenin uğramadığı sessiz ve  iki tane kahvesi bulunan bir cadde konumundaydı. Caddenin üzerinde çiftlik karakolu bulunuyordu. Eskiden bu yol üzerinden Samsun'da bulunan Sami Bey Çiftliği'ne gidilmekteydi. bu yüzden çiftlik caddesi olarak adı kalmıştır. 

MECİDİYE

Eski dönemde Samsun'un piyasa caddesi mecidiye idi.Mecidiye, Gazi kütüphanesinden subaşına kadar olan kısa bir caddeydi.Mecidiye, Sultan Abdülmecid döneminde inşa ettirilen yapılar, yerleşim birimleri ve birçok yeniliğe verilen ortak addır.Ayrıca Mecidiye isminde Sultan Abdulmecit döneminde bastırılan gümüş sikke mevcut.

56"LAR

Samsun ilinin yine bilinen yerleşim yerlerinden birisidir 56'lar. Eski zamanda Samsun'a gelen Amerikan askerleri için bu mevkide 56 konut yaptırılmıştır. ve sonrasında ismi 56'lar olarak kalmıştır. 

CANİK

Samsun'un ilçelerinden birisi olan Canik ismini, arkasında bulunan Canik dağlarından almaktadır. 

BAFRA

Bafra adının;Fenikeliler zamanında Kızılırmağın denize açıldığı yerde ticaret gemilerini yanaştığı koylara kurulan, ticaret evlerine, Bafira denilmesinden be daha sonrasında halk arasında bafra'ya dönüşerek geldiği sanılmakta.

ALAÇAM 

 1385'li yıllarda İlhanlılar döneminde, ilçe Alaçam adını almıştır.Alaçam adının; ilçenin ortasından geçen Uluçay'ın kenarındaki Uluçam denilen büyük çam ağaçlarından geldiği söylenmektedir. 

TERME

Terme ilçesinin  eski adı Termisus'tur. Şimdiki Terme Çayının eski dönemlerdeki adı Thermodon çayıdır. Bu çayın kenarında kurulmuş olan Themiskrya şehirinin varlığı bilinmektedir.İlçenin adınında bu sözcüklerden geldiği sanılmaktadır.

MATASYON (ATAKUM ESKİ ADI)

Eski dönemde soyadı matossian olan bir ermeninin bu bölgede tütün bahçeleri varmış.Bu yüzden matasyon'un bahçeleri diye anılırmış.eski Samsunlular hala bu ismi kullanırlar. 

ÇARŞAMBA

İsmini 14.yüzyıldan bu yana bölgeye kurulan Çarşamba pazarından almaktadır. 

VEZİRKÖPRÜ

Vezirköprü, Köprülü Mehmet Paşa ve Köprülü Fazıl Ahmet Paşa gibi iki ünlü vezir yetiştirdiği için, eski adı Köprü olan kasabaya sonradan, Vezirköprü ismi verilmiştir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.