Samsun'da Veteriner Hekim Seyit Ahmet Bakır, kurbanlıkların kontroller sonrasında pazara alındığını, pasaport ve küpesinin kontrol edildiğini belirtti. Bakır,  vatandaşların kubanlık alırken de dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

KÜPELEME SİSTEMİ VAR

Canik Hayvan Pazarı'nda kurbanlık telaşı devam ederken vatandaşların kurban ibadetlerini sağlıklı ve hijyenik koşullarda yerine getirebilmesi adına da çalışmalar sürüyor. Pazarda görev yapan Canik Belediyesi Veteriner Hekim Seyit Ahmet Bakır, kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenleri Samsun Medya Grubu'na anlattı.  "Hayvan pazarına girişler zabıta ekiplerinin kontrolünde gerçekleştiriiliyor" diyen Bakır, " Hayvanların önce pasaport ve küpe sorgulamalarını yapıyoruz. Bununla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'TÜRKVET' uygulaması var. Küpe numarasının girilmesiyle birlilkte hayvana ait kimlik çıkıyor. Büyükbaş hayvanlanlarda 2 yaşını, küçükbaşlarda ise 1 yaşını doldurmuş olması gerekiyor"dedi. 

İÇ ORGANLARA BAKILMALI

Vatandaşın sağlıklı kurbanı izlenimle de anlayabileceğini belirten Bakır, "Pazara girdiğimizde bazı hayvanların çok bitkin, yorgun ve gözlerinde kızarlık görüyorsak kurban için uygun olmayabilir. Dinç ve hareketli hayvan da kendisini belli ediyor" diye konuştu.  Kurbanın kesildikten sonra iç organlarına bakılması gerektiğini dile getiren Bakır şu uyarılarda bulundu: "Özellikle akciğerlerde hastalık olabilir.  İç organlarda herhangi bir hastalık yoksa 'sağlıklı' diyebiliriz. Eti tüketmeden önce de buzdolabında 4 derecede bir gün dinlendirmekte fayda var".

Dilber BAHADIR

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN