Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın ve  Yabancılar Çarşısı Derneği Başkanı Alaaddin Sayın, 2023 yılının eylül ayında meydana gelen sel felaketinde esnafın maddi zarara uğradığını, yapılan hasar tespit çalışmalarının ardından destek ödemeleriyle ilgili bir geri dönüş olmadığını belirterek mağduriyet yaşandığını söyledi.

YETKİLİLERE SESLENDİLER

Samsun'da 2023 yılının eylül ayında meydana gelen sel felaketinde vatandaşların yanı sıra esnaf da maddi zarara uğradı. Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın daha önce de yaşanan selin ardından ödemeler yapıldığını fakat eylül ayındaki afette zararın daha büyük olduğunu belirterek hasar tespit çalışmaların ardından bir geri dönüş alamadıklarını söyledi. Yabancılar Çarşısı Derneği Başkanı Alaaddin Sayın da aradan geçen 5 aya rağmen mağduriyetlerin giderilmediğini, esnafın zorda olduğunu belirterek Samsun Medya Grubu aracılığıyla yetkililere seslendi.  

200 DÜKKAN ETKİLENDİ

Yaklaşık 200 dükkanın selden etkilendiğini kaydeden Yabancılar Çarşısı Derneği Başkanı Alaaddin Sayın, "3 Eylül 2023'te pazarımız ve Samsun çok büyük bir felaket yaşadı. Bu felaketten de biz ve sanayi çok etkilendi. Yaklaşık 200 dükkanımız selden mağdur oldu. Bu mağduriyetimizin ardından AFAD, kaymakamlık, valilik, siyasilerimiz geldi. bizim mağduriyetimizin çok çabuk giderileceğini söylediler. 5 ay geçti ama hiçbir gelişme yok. kış ayına girdik, esnafımız çok zor durumda. Mağduriyetimizi zaten atlatamadık. Yetkililerimizden, siyasilerimizden bir an önce giderilmesini istiyoruz" dedi.

SON YAŞANAN SELDE HASAR DAHA BÜYÜK OLDU

Son yaşanan selde esnafın çok daha mağdur olduğunu dile getiren Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın, "Yaşadığımız birinci ve ikinci selden sonra ödemeler yapıldı ama son sel de esnafımız daha çok mağdur oldu, daha çok zarar gördü. Hiç zarar görmeyen esnafımız da mağdur oldu. Hatta sanayi sitelerinin dışında Belediye Evleri'ndeki Ulus Caddesi'nde bulunan esnafımız da zarara uğradı. Zarar gören esnafımız elbette ki bir beklenti içinde. Son yaşanan selden sonra herhangi bir ödeme ya da destek gelmedi. AFAD'ın bununla ilgili bir çalışma olduğunu, bununla ilgili bir fon oluşturduğunu ödeme planı hazırlayacağını biliyoruz. Bize öyle bilgi verdiler ama zaman uzadığı için esnaf da beklenti içine girdi. Biz bu süreci takip ediyor ve bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

ÇOK ESNAF MAĞDUR OLDU

Gülsan Sanayi Esnafı Fatih ÖZKAN: Geçen yıl yaşadığımız sel felaketlerinin sonuncusunda çok esnaf mağdur oldu. Öncekilerde sözlü beyanat alındı ve yardımlar yapıldı fakat son baskında zarar daha büyüktü. Gerekli hasar tespit çalışmaları yapıldı ama gerekli şekilde ilgili alaka gösterilmedi.  

MAĞDURİYETİMİZ GİDERİLMEDİ

Gülsan Sanayi Esnafı Onur KAYA: Selden sonra yetkililer geldi inceleme yaptı ama mağduriyetimiz giderilmedi. Daha önceki sellerde yardım yapıldı ama son yaşanan olayda hem daha çok mağduriyetimiz oldu hem de yardımcı olunmadı.   

TAKİP ETMEYİ BIRAKTIK

Gülsan Sanayi Esnafı Ömer KURUMAHMUTOĞLU: Eylül ayında yaşanan selde esnaf burada daha fazla mağdur oldu. Hasar tespit çalışması yapıldı ama sonucunda bir şey gelmedi, bir ödeme yapılmadı. Biz de umudumuzu kesince takip etmeyi bıraktık. 

MALLARIMIZ ISLANDI

Yabancılar Pazarı Esnafı Yakup ACAR: Eylül ayında bir sel felaketi yaşadık. Pazarımızda arkadaşlarımız mağdur oldu. Biz de mağdur olanlardan biriyiz. Mallarımız ıslandı. Çok zararımız vardı. Milletvekili Orhan Kırcalı da geldi, en kısa zamanda mağduriyetin giderileceğini söyledi ama hala bir ses çıkmadı. En kısa zamanda mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. 

GELEN GİDEN YOK

Yabancılar Pazarı Esnafı Mustafa KOÇ: Yaklaşık 2 bin 500 kutumuz, 150 çift ayakkımız gitti. Dükkan çok kötüydü. Yerlerimizi hala yaptıramadık. Yardım gelecek diye bekliyoruz ama gelen giden yok. Sadece hasar tespiti yapıldı ama sonrasında ne arayan ne de soran oldu. 

TUTANAK TUTULDU, DÖNÜŞ YAPILMADI

Yabancılar Pazarı Esnafı Ahmet ÇAKIR: Sel felaketi oldu. Mağduriyetin karşılanacağını söylediler ama karşılanmadı. Sayım yapılacak, tutanak tutulacak diye biz burada 2 gün bekledik, mallarımız ortada kaldı. Gelindi, tutanak tutuldu ama mağduriyetimiz giderilmedi. Bütün esnaf burada zor durumda kaldı. 

GELİŞİN DÖNÜŞÜ OLMADI

Samsun'da besicilerin göç yolculuğu başladı Samsun'da besicilerin göç yolculuğu başladı

Yabancılar Pazarı Esnafı Ali BOR: O gün her taraf su içindeydi. Dize kadar su vardı. Mallarımız su üstündeydi. Tespit için geldiler ama o gelişin bir dönüşü olmadı. Masraflarımızın karşılanmasını beklerdik. Biz burada çoluk çocuğumuzun ekmeğini karşılamak için geliyoruz. Biz yardım istemiyoruz, hakkımızı bekliyoruz. Burası felç geçirdi. Kendi çabamızla düzene sokmaya çalıştık ama gelirler diye de bekliyoruz.

ELVAN İLHAN 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.