Samsun'un Çarşamba ilçesindeki biyokütle enerji santrali için gerçekleştirilen 3. keşifte 7 kişilik bilirkişi heyeti, santralin yanı sıra bölgedeki tarım alanları ve besi çiftliklerinde  detaylı incelemede bulundu, davacıları ve avukatları halka açık alanda dinledi.

DAVACILAR BELGE SUNDU

Çarşamba ilçesindeki biyokütle enerji santraline 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için açılan dava ile ilgili mahkeme heyetinin 3. kez keşif yapılmasına karar vermesinin ardından dün bölgeye giden bilirkişi heyeti, Eğercili Mahallesi sakinleri tarafından karşılandı. Bilirkişi heyeti önce davacılar ve avukatlar ile ilk kez santralin dışında bekleyen vatandaşları dinledi. Davacılar ve avukatlar, bilirkişi heyetine santralin bölgeye verdiği zararla ilgili belgeler sundu. Heyet, santral ve depolama alınında incelemelerde bulunduktan sonra bölgedeki tarım alanları ile besi çiftliklerini ziyaret etti. Bilirkişi heyeti, burada da üreticilerden bilgi aldı.

"OLUMLU BİR HAMLEYDİ"

Çarşamba Çevre ve Çiftçiler Eğitim Derneği Sözcüsü Murat Şenel, heyetin incelemelerini tamamlamasından sonra SMG'ye yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:
 "Bizim 'ÇED gerekli değildir' kararına yapmış olduğumuz itiraz gereği 2 kez bilirkişi heyeti gelmişti. İlk bilirkişi heyeti teknik yönden yetersiz bulunmuştu. İkinci bilirkişi heyetinde 5 kişi 'ÇED gereklidir', 2 kişi 'ÇED gerekli değildir' görüşü vermişti. 3. bir ek rapor istenmiş ve 'ÇED gerekli olacağı' yönünde oy çokluğuyla karar çıkmıştı. Mahkeme ÇED gerekli olduğuna hükmetmişti ve Danıştay bu kararı bozmuştu. Bozulan karar yerel mahkemeye iade edildi ve ardından 3. bilirkişi heyeti oluşturuldu. Mahkeme heyetinden çok olumlu bulduğumuz bir hamle geldi. Bilirkişi heyeti, davacı tarafın görüşlerini santralin dışında halka açık olarak dinlediler. Yakın çevredeki vatandaşların besi çiftlikleri ve arazileri gezildi. Taleplerimizi ve sıkıntıları ilettik. Teknik araştırmalarımızı ve detaylarıyla sunduk."

"SAHADA MALZEME YOK"

Santral yetkililerinin de dinlendiğini ve tesis içinde araştırılmaların gerçekleştirildiğini
kaydeden Şenel, "Firma pek yanaşmasa da açık hava malzeme sahasına gidildi. Malzeme sahasının da boş olduğu görüldü. Önceki gün 24 megavatlık santral 4 megavat çalışmış, çünkü malzeme yok" diye konuştu.

ŞENEL'DEN TEŞEKKÜR

Bu arada, Şenel süreçte kendilerine destek olan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ve eşi Av. Gülay Deveci'ye, eski Samsun Milletvekili Hayati Tekin'e, eski SAMKON Genel Başkanı Sezgin Gümüş'e teşekkür etti. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Merve İLHAN