10 ve 11 Mayıs tarihlerinde de ziyaret edilebilecek sergide, mübadele döneminde Anadolu’ya gelen Rumeli kadınlarının hayatları; fotoğraflar, kişisel eşyalar ve dönem objeleri eşliğinde ziyaretçilere sunuluyor.

A W701070 01

“HAYATA TUTUNUŞ HİKÂYELERİNİ ANLATIYOR”

Balkan Türkleri Derneği Başkanı Adem Tuğral, serginin uzun süredir hazırlıkları sürdürülen özel bir çalışma olduğunu söyledi.

Tuğral, “Memleketten gelen 1. kuşak kadınlarımızın hayata tutunuş hikâyeleri ile aile albümlerimizde yer alan az sayıdaki fotoğraflarından ve onların çocukları olan 2. kuşak kadınlarımızın gençlik yıllarından eğitim ve iş hayatına atılmalarına kadar geçirdikleri değişimi anlatan fotoğraflardan oluştu” dedi.

A W701070 02

RUMELİ KADINLARININ İZLERİ SERGİDE

Serginin yalnızca Rumeli kadınlarını değil, Anadolu kadınlarının yaşam izlerini de taşıdığını ifade eden Tuğral, dönem fotoğrafları, eski Türkçe’den çevrilen yazılar, Rumeli şivesiyle kullanılan kadın isimleri ve mübadele üzerine yazılmış eserlerden alıntıların da sergide yer aldığını belirtti.

Rumeli evlerinin simgesi olarak bilinen sardunyaların, paslı teneke kutular ve memleket toprağıyla birlikte sergilenmesi ise ziyaretçilere duygu dolu anlar yaşattı.

A W701070 06

Samsun’da hayvancılıkta yüzleri güldüren tablo!
Samsun’da hayvancılıkta yüzleri güldüren tablo!
İçeriği Görüntüle

“SESSİZ MÜCADELEYİ GÖRÜNÜR KILMAK İSTEDİK”

Proje Koordinatörü Sevda Tanyıldız da serginin, “Asırlık Mübadil Lezzetler” projeleri sırasında dinlenen hikâyelerden ilham alınarak hazırlandığını söyledi.

Tanyıldız, “Yemeklerini yediğimiz, tariflerini yazdığımız kadınlarımızın çileli göç yolculuklarını çok az anlattıklarını, çoğunun bir fotoğrafının bile olmadığını gördük. Ailelerini bir arada tutmak ve çocuklarını doyurabilmek için verdikleri sessiz mücadeleyi Anneler Günü’nde görünür kılmak ve aziz hatıralarını saygıyla anmak istedik” diye konuştu.

A W701070 04

Rumeli kadınlarının Cumhuriyet değerlerine bağlılıklarına dikkat çeken Tanyıldız, kültürel mirasın korunmasının önemine vurgu yaptı.

TARİHİ EŞYALAR SERGİLENİYOR

Sergide gelinlikler, içlikler, feraceler, el işleri, cepkenler, dikiş makineleri ve kadınların kullandığı çok sayıda dönem eşyası da yer alıyor.

Ziyaretçilere adeta geçmişe yolculuk fırsatı sunan sergi, üç gün boyunca Samsun Müzesi’nde gezilebilecek.

Serginin açılışına CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Tekkeköy Belediye Başkan Yardımcısı Mümin Vural, İlkadım AK Parti İlçe Başkanı Ersin Kasap, İlkadım CHP İlçe Başkanı Umut Alkaç, AK Parti Büyükşehir Meclis Üyesi Mustafa Boyacı, CHP Büyükşehir Meclis Üyesi Fikret Pekal ve Tekkeköy İYİ Parti İlçe Başkanı Ali Çalık ile çok sayıda davetli katıldı.

A W701070 05 1280X720

Kaynak: İHA