• Samsun Atakum’da yaşayan 13 yaşındaki otizmli Tarık Arda müzikle gelişim sağladı.
  • Otizm tanısı sonrası müzik yeteneği öğretmenlerince fark edilerek eğitime yönlendirildi.
  • Anne Ayşe Dinç, müziğin oğluna özgüven, sakinlik ve mutluluk kazandırdığını söyledi.
  • Tarık Arda okul ve ilçede etkinliklerde mini konserler vererek kendini ifade ediyor.
  • Vatandaşa etkisi özel çocuklarda yetenek keşfinin gelişimi desteklediğini göstermesi oldu.
  • Anadolu Ajansı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi kaynaklı bilgiler Samsun Gazetesi’nde.

SAMSUN'DA OTİZMLİ TARIK ARDA'NIN HAYATI MÜZİKLE DEĞİŞTİ

Atakum ilçesindeki Mimar Sinan Ortaokulu 8. sınıf kaynaştırma öğrencisi Tarık Arda'ya 17 aylıkken otizm teşhisi konuldu. Anne Ayşe ve baba Şenol Dinç, bu dönemde Tarık Arda'ya oyalanması amacıyla mini bir org aldı. Kısa sürede kendi kendine org çalmayı öğrenen Tarık Arda'nın eğitim aldığı özel eğitim merkezindeki öğretmenleri, müziğe yatkınlığını fark etti. Öğretmenlerinin yönlendirmesiyle müzik eğitimi almaya başlayan Tarık Arda'nın hassas müzik kulağına sahip olduğu anlaşıldı. Zamanla kendini geliştiren Tarık Arda, okulda ve ilçede düzenlenen çeşitli etkinliklerde mini konserler de verdi. Anne Ayşe Dinç, oğlunun yeteneğini 4 yaşlarındayken özel eğitim öğretmenlerinin fark ettiğini söyledi.

Samsun'da otizmli Tarık Arda'nın müzikle değişen hayatı

"ÇOK HIRÇIN BİR ÇOCUKTU"

Org çalan oğlunun, ardından müzik eğitimi aldığını belirten Dinç, "Öncesinde Tarık Arda çok hırçın bir çocuktu. Baktı insanlar beğeniyor, öz güven oluştu. Bu da ona sakinlik, mutluluk hissi verdi. Bununla Arda çok değişti, sakinleşti, farklı bir moda girdi." diye konuştu.

Her çocuğun yeteneğinin ortaya çıkarılması gerektiğini vurgulayan Dinç, "Çocuğun yeteneği neyse keşfetsinler. Yani her çocuğun ayrı bir ışığı var. Her çocuk farklı bir ışık yansıtıyor. Bizim ışığımız da müzik oldu. Diğer çocuklarımızın resim kabiliyetleri veya farklı yönleri oluyor. Onları keşfedebilirlerse çok iyi olacak." dedi.

Samsun'da otizmli Tarık Arda'nın müzikle değişen hayatı

"HERKES İÇİN ÖRNEK"

Özel eğitim öğretmeni Emin Bayraktar ise öğrencisinin gelişiminin herkes için örnek olduğunun altını çizdi.

Samsun'da otizmli Tarık Arda'nın müzikle değişen hayatı

Otizmin eksiklik değil farklılık olduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

Samsun’un gelecek 50 yılı için dev yatırım!
Samsun’un gelecek 50 yılı için dev yatırım!
İçeriği Görüntüle

"Tarık Arda, bunun en somut örneklerinden biri. Tarık Arda otizmli bireylerin yapamadıklarından çok, yapabildiklerine güvenmemiz gerektiğini gösteren bir ışık gibi bence. Doğru şartlar, doğru ortam sağlandığı zaman özel çocuklarımızın, ailesine, etrafına, topluma ne kadar faydalı, ne kadar güzel işler yapabildiğine şahit oluyoruz."

Tarık Arda'nın gelişiminde, müziğe yeteneği ile ailesi ve öğretmenlerinin desteğinin etkili olduğunu dile getiren Bayraktar, "Ailesi Tarık Arda'yı müzik konusunda desteklerken, bizler de enstrümanlarımızı alıp onunla beraber şarkılar çaldık, söyledik. Kusursuz kulağa sahip bir Tarık Arda var. Duyduğu notanın hangi nota olduğunu anında söyleyebilen inanılmaz bir yetenekteki çocuğumuz var. Mini mini konserler vermeye başlamış olan bir Tarık Arda var artık." diye konuştu.

Bu durumun diğer özel çocuklar için yol gösterici olması gerektiğini kaydeden Bayraktar, "Ben bir müzisyenim aynı zamanda, sahne alıyorum. Hayallerimden biri de Tarık Arda ile sahne alıp şehir şehir gezmek." dedi.

Tarık Arda Dinç ise müziğin kendisini mutlu ettiğini vurgulayarak, "Piyano çalmaktan çok hoşlanıyorum. En çok 'Büklüm Büklüm' şarkısını çalmayı seviyorum. Kendimi şarkı söylerken çok iyi hissediyorum. İleride gitar da çalacağım." ifadelerini kullandı.

Akaryakıta indirim geldi: Samsun'da tabelalar değişti

Samsunlu telefoncunun iPhone satışı sosyal medyayı salladı

DAHA FAZLA SAMSUN HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak: AA